De rauwe passie van documentaire debuten

  • Datum 16-07-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

When You Grow Up

Het werk van filmstudenten is meestal alleen te zien op afstudeerpresentaties en in een enkel geval op festivals. New Lights wil daar verandering in brengen. Iedere twee maanden wordt in het Amsterdamse FC Hyena documentair werk vertoond van aanstormend talent, met de nadruk op experiment. Aansluitend wordt gepraat met de makers.

“De eerste werken van filmmakers zijn vaak gedurfd. Later in hun carrière moeten ze zich bezighouden met financiering, distributie en andere productionele zaken, maar tijdens hun studie zijn ze vaak nog ongehinderd door dit soort praktische overwegingen. Wat je dan ziet is rauwe passie voor film.”

Aan het woord is Nadica Denic, initiatiefnemer van New Lights. Als student filmstudies en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam raakte ze geïnteresseerd in docu-fictie en videokunst. Tegenwoordig werkt ze voor IDFA als programma-adviseur voor de internationale studentencompetitie. “Ik zie veel jong, experimenteel werk en wil dat het gezien wordt door een groter publiek, buiten de speciale academiepresentaties en festivals.”

New Lights concentreert zich op het documentaire genre maar vat die term wel zo breed mogelijk op. Voor haar eerste editie op 24 mei nodigde Denic dan ook drie studenten en twee alumni van het Sandberg Instituut uit, de postacademische opleiding waar films worden gemaakt op alle afdelingen, van design tot fine arts. Vijftig aanwezigen werden getrakteerd op onconventionele producties, zoals de 3D-animatiefilm Non-Lineair Trajectories van Juan Arturo Garcia (trailer is hier te zien) waarin de kijker wordt meegenomen in een interviewkamer van de Immigratie en Naturalisatie Dienst.

Voor 1 augustus zijn drie werken van Filmacademie-studenten geselecteerd. When the Dragon Came van Stefan Pavlovic, dat vorig jaar in première ging tijdens het Nederlands Film Festival, gaat over twee dorpelingen die op elkaars lip zitten maar volledig langs elkaar heen leven. In When You Grow Up begeleidt Max Baggerman zijn pasgeboren zoon richting het werkzame leven en het drukke stadsleven. En Familiaroscope van Giorgia Piffaretti is een kruising tussen performance en lezing die oorspronkelijk de vorm aannam van een live stream.

Denic ontwikkelt de formule van New Lights gaandeweg en deels op gevoel. “Ik selecteer op esthetische kwaliteiten maar toon niet per se de beste films van een academie. Ze moeten vooral interessante thema’s aansnijden en vernieuwend zijn in de manier waarop ze die verbeelden.”