PwC: verdubbeling VOD-inkomsten in vijf jaar

  • Datum 08-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gisteren werd bekend dat RTL Nederland de digitale tak van Videoland heeft gekocht. Vandaag is accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) er als de kippen bij om een explosieve groei te voorspellen op de markt voor Video on Demand: een ruime verdubbeling van de inkomsten in vijf jaar, tot 206 miljoen euro in 2017.

De overname van Videoland door RTL Nederland en de uitgesproken intentie om het betalen per titel binnen een paar maanden om te zetten naar een laagdrempeliger ongelimiteerd abonnement, zal niet de enige reden zijn voor PwC’s optimistische voorspelling. De komst van wereldwijde speler Netflix — deze of volgende maand — is ook een factor van belang. En dan is er nog de opmars van het Zweedse Voddler.

De VOD-markt zit sowieso al jaren in de lift. Stichting Filmonderzoek wist in maart al te melden dat het aantal VOD-gebruikers in drie jaar tijd was verdubbeld. Bijna twee miljoen Nederlanders kijken tegenwoordig film via een kastje. Volgens Filmonderzoek leverde de industrie dat in 2012 zo’n 72 miljoen euro op. PwC schat de VOD-opbrengsten voor dit jaar op 97 miljoen euro en die voor 2017 op 206 miljoen. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse stijging van bijna 22 procent.

Het internationale accountantskantoor bracht de cijfers vandaag naar buiten als een soort teaser voor de Entertainment & Media Outlook, die het in oktober gepubliceert. Hierin worden trends geschetst voor het complete medialandschap, van kranten en radio tot videogames en VOD. Hoogstwaarschijnlijk zal hieruit wederom blijken dat de groei van VOD ten koste gaat van DVD en Blu-ray. Cijfers van de brancheorganisatie NVPI wezen al eerder in de richting van deze ontwikkeling.

Edo Dijksterhuis