Protocol is af, bioscopen klaar voor heropening

De Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NBVF) had gehoopt op maximaal 100 bezoekers per zaal en is teleurgesteld over de 30 max die premier Rutte afgelopen week aankondigde. Desalniettemin staat de branche klaar om op 1 juni open te gaan. Het uitgewerkte en goed gekeurde protocol van veertien pagina’s ligt klaar.

“In het protocol wordt geen rekening gehouden of bioscopen/filmtheaters rendabel kunnen opereren, heropening moet worden gezien als eerste stap naar gezonde bedrijfsvoering”, luidt preambule 6 van het protocol. Dat neemt niet weg dat dertig bezoekers per zaal voor veel exploitanten aanvoelt als een troostprijs die meer kost dan dat-ie oplevert. Het uitvoeren van de maatregelen en toezicht houden op de naleving ervan vergt namelijk best een investering. Personeel moet extra worden getraind en er zullen meer medewerkers worden ingezet voor controle en schoonmaak. De inkomsten blijven daarbij ver achter bij het gebruikelijke niveau. In het rekenvoorbeeld van de NVBF – gebaseerd op Pathé Eindhoven, met acht zalen – keldert de kaartverkoop met 89,9%. De vraag is of het bij deze omstandigheden wel rendabel is om open te gaan.

De inhoud van het protocol zelf bevat niet veel nieuws voor degenen die de afgelopen het coronanieuws een beetje gevolgd hebben. Kaartverkoop gaat online, betaling van popcorn en drankjes gaat contactloos of per pin. Bij binnenkomst worden bezoekers gecontroleerd op eventuele verkoudheid (hoewel niet beschreven staat hoe – krijgen we zo’n digitale thermometer tegen ons hoofd geduwd, zoals we die kennen van de tv-beelden uit China en Korea?). Tickets worden niet meer gescheurd maar aan een visuele controle onderworpen.

Theaters wordt geadviseerd geen pauzes in te lassen. In- en uitstromen moeten zoveel mogelijk worden gecontroleerd. En vertoningen moeten zo gespreid mogelijk over de dag worden geprogrammeerd om al te grote samenscholingen te vermijden. In de zalen zelf wordt telkens een tussenrij vrijgehouden en tussen bezoekers of groepjes bezoekers (maximaal twee, tenzij je familie bent) zitten steeds drie lege stoelen.

De cijfers die de impact voor bioscopen en theaters weergeven, liegen er niet om: dit is misschien goed voor de volksgezondheid maar niet voor de bedrijfsvoering. In het NVBF-voorbeeld gaat het aantal voorstellingen met een derde naar beneden. De capaciteit per voorstelling krimpt met maar liefst 90%. En in plaats van 670 bezoekers per uur zou Pathé Eindhoven slechts 67 gasten ontvangen. Gulian Nolthenius, directeur van de NVBF, zegt desgevraagd dat er nog niet wordt gedacht over het – tijdelijk – verhogen van de ticketprijs als compensatie voor gederfde inkomsten.

De NVBF hoopt nog steeds dat het maximum van 30 bezoekers per zaal wordt opgeschroefd naar 100, zo niet op 1 juni dan snel daarna. In de tussentijd verstuurt de branchevereniging twee keer per week een nieuwsbrief om ervaringen uit het veld te delen en eventuele aanpassingen aan het protocol wereldkundig te maken.