Producenten eisen 1,2 miljard euro van Nederlandse Staat

  • Datum 08-02-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De handschoenen gaan uit. De Vereniging van Speelfilm Ondernemers is klaar met diplomatie en onderhandelen op ambtenarenniveau en eist dat het illegaal downloaden nu meteen wordt aangepakt. Zo niet dan volgt een enorme schadeclaim. Niet iedereen in de sector kan zich vinden in deze ramkoersstrategie.

De Vereniging van Speelfilm Ondernemers (VSO), de vorig jaar opgerichte club van activistische producenten, had het al aangekondigd. Ze zou verhaal gaan halen bij de Nederlandse Staat vanwege gederfde inkomsten. Volgens de vereniging is de overheid te laks in de aanpak van piraterij. Nu is daad bij woord gevoegd en een brief geschreven aan Staatssecretaris Dijkhoff en de respectievelijke woordvoerders in de Tweede Kamer. Het woord ‘schadevergoeding’ valt en een bedrag: €1,2 miljard.

Klaas de Jong, die namens de producenten de brief heeft ondertekend, becijfert hierin dat de sector sinds 2004 niet minder dan €900 miljoen is misgelopen door het illegaal downloaden. Hij haalt een niet nader aangeduid ‘rapport uit de zomer van 2014’ aan waarin staat dat alleen al in het jaar 2013 er een omzetverlies is genoteerd van minimaal €78,4 miljoen. De verliezen voor 2013 zouden nog hoger liggen. Geëxtrapoleerd naar de periode 2004-2014 en opgehoogd met gederfde rente komt De Jong uit op directe materiële schade van ‘minimaal €1,2 miljard voor de gehele Nederlandse filmindustrie’.

Schade waar de overheid volgens De Jong verantwoordelijk voor is. Hij stelt dat de overheid de digitale diefstal oogluikend heeft toegestaan en met de thuiskopievergoeding zelfs een zweem van legaliteit heeft verleend. In april 2014 kreeg de Nederlandse Staat inderdaad een juridische tik op de vingers van het Europese Hof, die bevestigde dat downloaden uit illegaal bron strafbaar is. De thuiskopieregeling die tien jaar lang als pleister op de wond producenten vergoedde voor misgelopen inkomsten, is daarmee gediskwalificeert.

Nu gaat de VSO niet direct een miljardenrekening sturen naar Dijkhoff. De schadeclaim is een stok achter de deur. En die wordt tevoorschijn gehaald als de staatssecretaris nu niet snel werk maakt van het anti-piraterijbeleid. De producenten eisen een actieve vervolging van piraten, bescherming van auteursrechten en een bewustmakingscampagne om het publiek er nog eens goed van te doordringen dat illegaal downloaden echt niet kan. De VSO wil voor 19 februari een gesprek met Dijkhoff anders stappen de producenten met hun claim naar de rechter.

Niet iedereen in de filmindustrie is te spreken over de VSO-actie. Martijn Winkler, voorzitter van de Dutch Directors Guild denkt dat ‘zo’n claim de relatie met de overheid er niet beter op maakt’. Winkler wijst er ook nog op dat het cijfermateriaal waar De Jong cum suis zich baseren niet helemaal kosjer is. De bron zou een rapport van onderzoeksbureau Considerati zijn. NRC Next heeft dat onderzoek al eens als ongefundeerd beoordeeld. Acteursgilde ACT sluit zich aan bij de regisseurs en bepleit ook een meer diplomatieke aanpak.

Edo Dijksterhuis