Producent vraagt politici om privé-investering

  • Datum 06-01-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Als politici vinden dat burgers kunst vaker met eigen middelen moeten ondersteunen, moeten ze zelf ook de daad bij het woord voegen. Met dat idee schreef producent Phanta Vision vorige week een brief aan leden van parlement en kabinet met het verzoek om persoonlijk in de film &ME te investeren.

Het onderwerp van de romantische komedie &ME zou politici moeten aanspreken. De film van regisseur Norbert ter Hall (A’dam-E.V.A.) speelt zich af tegen de achtergrond van de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg. Het blijft echter stil in Den Haag na de oproep van producent Phanta Vision aan Tweede Kamerleden en regeringslieden om eigen geld in het project te steken.

Een week nadat de brief de deur uit is gegaan, heeft Petra Goedings van Phanta Vision twee reacties binnen. "Allebei beleefde bedankjes," vertelt ze. "De een zei dat hij het een goed initiatief vond, en dat hij het verzoek door zou sturen naar zijn collega die over cultuurbeleid gaat. Maar over je eigen geld ga je natuurlijk zelf, dus dat was een mooie afschuiver. De ander reageerde met de mededeling dat hij al aan kunst doet."

Toch moet Goedings het bij de financiering van het speelfilmproject &ME juist uit onverwachte hoek hebben, zegt ze. Bij de gebruikelijke investeerders hoeft ze niet meer aan te kloppen. Dat komt omdat de huidige fiscale regeling voor particuliere investering in film slechts één keer per persoon toegepast kan worden. "Ik heb de laatste tien jaar heel hard gewerkt aan een groot relatiebestand van mensen die in film willen investeren. Die mensen kunnen dat nu tot hun spijt niet meer."

Zo kwam Goedings op het idee voor de brief. "Ik wilde politici voor een keuze stellen. Of je laat zien dat je achter je het cultuurbeleid staat en je geeft het goede voorbeeld aan anderen in het hoge belastingtarief, of je gaat werk maken van een structurele regeling waar de Nederlandse filmindustrie echt iets aan heeft."

De oproep is als statement bedoeld, begrijpen we. "Nou ja," zegt Goedings, "we hebben ook gewoon geld nodig." Verwacht ze dan werkelijk nog flinke bedragen binnen te halen bij de politici? "Ik laat dat open. Ik ben oprecht benieuwd naar de reacties die we nog gaan krijgen. Als politici vinden dat de verantwoordelijkheid voor kunst en cultuur bij burgers moet liggen, dan verwacht ik ook de daad bij het woord. Als geen van hen investeert, zegt dat wel iets over hun geloofwaardigheid."

Erik Schumacher