Producent Elle en Toni Erdmann: industrie moet realistischer + iets over de nieuwe Paul Verhoeven

  • Datum 17-07-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Blessed Virgin

In het Britse vakblad Screen verscheen een aardig interview met de Zwitser Michel Merkt die vorig jaar niet minder dan zestien producties in première liet gaan. En niet de minste. Zijn handtekening staat onder meer onder Elle, Ma vie de courgette, Aquarius (moet in NL nog verschijnen) en Toni Erdmann. Hieronder een selectie van enkele vragen.

U modereerde onlangs een panel op het filmfestival van Karlovy Vary. Waar ging het gesprek over? "Dat ging over, zoals ik het noem, ‘je verbinden met de realiteit’. In plaats van klagen, zouden we de realiteit onder ogen moeten zien, en bijvoorbeeld zeggen dat een derde van het budget van een film uit pre-sales komt, een derde van de staat en een derde van weet-ik-waar. Laten we de spelregels nu aanpassen, en niet later als we  geen keus meer hebben.
"In het begin van een productie is het makkelijker om privaat geld te gebruiken, het zorgt ervoor dat dingen soepeler en sneller gaan. Ik zou zeggen dat je in de ontwikkelingsfase een jaar tijdwinst boekt als je (een deel van) het geld vooraf op tafel kunt leggen en niet het hele proces moet doorwerken van geld bij de staat vragen."

Hoe werkt u met private investeerders? "Als iemand voor de eerste keer investeert, is mij eerste vraag: ‘waarom moet je zonodig in film investeren? Doe het niet!’ Ik wil precies weten wat hun motief is."

Is afhankelijkheid van de staat schadelijk voor de industrie? "In sommige landen is het een probleem want daar heb je productiebedrijven die alleen maar projecten indienen om subsidie binnen te harken en hun 20 procent te halen. (…) Ze besteden niet genoeg tijd aan het scenario — wat volgens mij op het moment een van de grote problemen van de filmindustrie is: dat men niet de tijd neemt en ervoor zorgt dat het verhaal perfect is en dat het scenario perfect is — allemaal omdat het product op een bepaalde datum klaar moet zijn.
"Ook de distributie moet anders. We zijn in dit enorme gesprek met Netflix verwikkeld. Ik zie Netflix als partner en concurrent tegelijkertijd. Ook hier geldt: dit is nieuw en de industrie moet dit onder ogen zien, samen aan tafel gaan en ideeën bedenken. We moet de hele distributie opnieuw doordenken.

U veranderde heel snel van een nieuwkomer in een gelauwerde producent, werkend met een paar van de beste regisseurs van Europa, waaronder Paul Verhoeven, Maren Ade en Kleber Mendonça Filho. Hoe hebt u dat geflikt? "Ik ben gek op ze, ik doe mijn werk heel professioneel. Misschien is de enige vraag die ik ze stel: wat kan ik voor jullie doen?"

Hoe gaat het met Paul Verhoevens Blessed Virgin? "Het gaat goed. We bereiden ons voor. Het filmen start begin volgend jaar."

Hoe zou u de film samenvatten? "(…) Grenzeloos en provocerend. Verwacht Paul Verhoeven."

Wanneer verschijnt Lucrecia Martels Zama? "Binnenkort. De montage is klaar."

Bron Screen