Prijzenregen voor Ida bij European Film Awards 2014

  • Datum 15-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ida

De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski was de grote winnaar bij de uitreiking van de European Film Awards afgelopen zaterdag. Zijn film Ida kreeg maar liefst vijf prijzen, waaronder die voor beste Europese film en publieksfavoriet. Er waren speciale oeuvreprijzen voor Steve McQueen en Agnès Varda.

Meer dan drieduizend leden van de European Film Academy —  filmmakers uit heel Europa — hadden hun stem uitgebracht voor de prijzen die werden uitgereikt in Riga. En Ida was hun grote favoriet. De compacte, tachtig minuten durende film over een jonge novice, die voordat ze in het klooster intreedt op reis gaat met een tante van wie ze eerder het bestaan niet kende, graaft in de pijnlijke Poolse geschiedenis tijdens de Holocaust. In haar recensie voor De Filmkrant noemt Janna Reinsma de in zwart-wit geschoten film ‘oogverblindend’, ‘beklemmend’ en ‘ijzingwekkend’.

Ida is een echte festivalfavoriet en won voor zaterdag al 34 internationale prijzen in onder andere Warschau, Toronto, Minks, New York, Seattle en Londen. De film is tevens genomineerd voor een Golden Globe. In Riga ging Pawlikowski ervandoor met de hoofdrpijs, de European Film Award for Best European Film 2014. Daarnaast werd hij gelauwerd als beste regisseur, werd het script van Ida bekroond en kreeg hij de publieksprijs. Lukasz Zal en Ryszard Lencezewski ontvingen een Prix Carlo di Palma voor hun camerawerk.

Verder werden de prijzen bijzonder gelijkmatig verdeeld onder de genomineerden. Alleen The Dark Valley wist meer dan één onderscheiding in de wacht te slepen: de EFA’s voor beste kostuums en beste production design. De prijzen voor beste acteur en actrice gingen — niet onverwacht — naar Timothy Spall (Mr. Turner) en Marion Cotillard (Deux Jours, Une Nuit).

Tijdens het door de Duitse komiek Thomas Hermanns gepresenteerde gala werden er ook nog twee oeuvreprijzen uitgereikt. De 86-jarige nouvelle vague-veteraan Agnès Varda, greep haar dankwoord aan om te pleiten voor meer vrouwen in het filmbedrijf en grotere erkenning voor vrouwelijke regisseurs en acteurs. Steve McQueen, die werd onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de Europese film, kwam Varda tegemoet en vertelde over zijn nieuwe speelfilm Windows, een gangsterfilm met vier vrouwelijke hoofdpersonen.

Edo Dijksterhuis

De volledige lijst van de European Film Awards 2014:

EUROPEAN FILM 2014: IDA

EUROPEAN COMEDY 2014: THE MAFIA ONLY KILLS IN SUMMER (La mafia uccide solo d’estate)

EUROPEAN DISCOVERY 2014 — Prix FIPRESCI: THE TRIBE (Plemya)

EUROPEAN DOCUMENTARY 2014: MASTER OF THE UNIVERSE

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM 2014: THE ART OF HAPPINESS (L’arte della felicitá)

EUROPEAN SHORT FILM 2014: THE CHICKEN

EUROPEAN DIRECTOR 2014: Pawe? Pawlikowski (IDA)

EUROPEAN ACTRESS 2014: Marion Cotillard in TWO DAYS, ONE NIGHT (Deux jours, une nuit)

EUROPEAN ACTOR 2014: Timothy Spall in MR. TURNER

EUROPEAN SCREENWRITER 2014: Pawe? Pawlikowski & Rebecca Lenkiewicz voor IDA

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2014 — Prix CARLO DI PALMA: ?ukasz ?al & Ryszard Lenczewski voor IDA

EUROPEAN EDITOR 2014: Justine Wright (LOCKE)

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER 2014: Claus-Rudolf Amler voor THE DARK VALLEY (Das Finstere Tal)

EUROPEAN COSTUME DESIGNER 2014: Natascha Curtius-Noss voor THE DARK VALLEY (Das Finstere Tal)

EUROPEAN COMPOSER 2014: Mica Levi voor UNDER THE SKIN

EUROPEAN SOUND DESIGNER 2014: Joakim Sundström voor STARRED UP

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD 2014: Agnès Varda

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2014: Steve McQueen

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2014 — Prix EURIMAGES: Ed Guiney

PEOPLE’S CHOICE AWARD 2014 for Best European Film: IDA