Prijzenregen: LAFF, Imagine, Tribeca

  • Datum 29-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Javier Nuñez Arrechada en Anailín de la Rúa (Una Noche)

Het regende de afgelopen dagen filmprijzen in Utrecht, Amsterdam en New York. Zowel op het Latin American Film Festival, op het Imagine Film Festival als op het Tribeca Film Festival was er Nederlands succes.

Donderdag werden de winnaars bekendgemaakt van de achtste editie van het Latin American Film Festival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. La Demora van de Uruguayaan Rodrigo Plá werd door de vijfkoppige jury unaniem uitgeroepen tot winnaar van de Latin Angel Jury Award. De publieksprijs voor beste speelfilm ging naar Un cuento Chino van de Argentijn Sebastián Borensztein, met een derde plaats voor het Nederlandse Entre nosotros van Paloma Aguilera. Het publiek koos Senna van Asif Kapadia tot beste documentaire, terwijl Rob Brouwer en Pablo Eppelin met My Friend Diego opnieuw voor Nederlands brons zorgden.

Op vrijdag was het de beurt aan het Tribeca Film Festival in New York om champagne te schenken. Ook hier was er Nederlands succes. Jeroen van Velzen won met Wavumba de prijs voor beste nieuwe regisseur in de categorie documentaire. Grote winnaars van het festival waren Rebelle van de Canadees Kim Nguyen (beste speelfilm en beste actrice) en Una Noche van de Amerikaanse Lucy Mulloy (beste acteur, beste cinematografie en beste nieuwe regisseur in de categorie speelfilm). In het geval van Una Noche, over drie Cubaanse tieners die per vlot naar Florida vluchten, imiteerde het leven de kunst. Hoofdrolspelers Javier Nuñez Arrechada en Anailín de la Rúa ontsnapten op weg naar New York op het vliegveld van Miami aan de aandacht van hun begeleiders en hebben inmiddels politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten.

Zaterdag werden ten slotte de prijzen uitgereikt van het Imagine Film Festival in Kriterion in Amsterdam. De Indonesische actiefilm The Raid van de Brit Gareth Evans werd met grote afstand winnaar van de publieksprijs. De juryprijs voor de beste film ging naar het Canadese Eddie: The Sleepwalking Cannibal van Boris Rodriguez. Sleep Tight van de Spanjaard Jaume Balagueró won de Zilveren Méliès voor beste Europese fantastische film. In de categorie korte film was de Zilveren Méliès voor de Nederlander Niels Dekker. Zijn korte animatie Voed mij, waarmee hij afstudeerde aan de HKU, is volgens de jury ‘lekker vies, en heel grappig’.

Erik Schumacher