Prijzen voor Nederlandse films op kinderfilmfestivals

  • Datum 21-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lilet never happened is een festivalfavoriet

De Nederlandse film blijft het goed doen op internationale kinderfilmfestivals. Afgelopen week won Achtste groepers huilen niet twee prijzen op het grootste kinderfilmfestival van China. Lilet never happened werd bekroond in Kopenhagen. Eind april werd de film al uitgeroepen tot beste jeugdfilm in Noorwegen.

De competitie van de twaalfde editie van het China International Children’s Film Festival, dat iedere twee jaar gehouden wordt in Beijing, telde 22 titels. Achtste groepers huilen niet, dat draaide onder de titel Cool Kids Don’t Cry en waarvan een Noorse remake in de maak is, werd door de internationale jury uitgeroepen tot beste speelfilm voor de jeugd. De Chinese festivaljury was het daarmee eens en bekroonde de film van Dennis Bots ook.

Achtste groepers huilen niet
was ook in Nederland succesvol. Meer dan 300.000 bioscoopbezoekers zagen de film. Vorig jaar won hij het Gouden Kalf voor de Publieksprijs op het Nederlands Filmfestival.

Johanna ter Steege speelt de moeder van het aan leukemie lijdende hoofdpersonage Akkie. Zij speelt ook een dragende rol in Lilet never happened, die andere Nederlandse film die de afgelopen week in de prijzen viel. Het drama van Jacco Groen over kinderprostitutie in de Filipijnen werd lauw ontvangen in de Nederlandse theaters en verdween al snel uit de filmladder. In het internationale festivalcircuit doet de film het echter bijzonder goed.

Lilet never happened heeft al gedraaid op festivals in onder andere het Tsjechische Zlin, Moskou, Stonetown op Zanzibar en Auburn in Australië. In april kreeg de film op het festival van Kristiansand in Noorwegen al de hoofdprijs. Nu is dat weer gebeurd het Copenhagen Buster Filmfestival. In oktober draait de film mee in de competitie van Cinekid in Amsterdam.

Edo Dijksterhuis