Prijswinnaars filmfestival Marrakech

  • Datum 08-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

v.l.n.r. Andrea Pallaoro, Su-jin Lee, Carlos Machada Quintela, Alicia Vikander, Didier Michon, Slimane Dazi

Tijdens een groots geënsceneerde prijsuitreiking, waarin het filmfestival van Marrakech opnieuw toonde te willen wedijveren met de grote jongens, werden gisteravond de winnaars van het festival aangewezen. De Golden Star, de hoofdprijs van het festival, ging naar het Zuid-Koreaanse Han Gong-Ju.

De film van debuterende regisseur Su-jin Lee, waarin scholiere Han Gong-Ju verdreven wordt uit haar woonplaats na een gewelddadig incident, viel eerder al in de prijzen op het Busan International Film Festival, en zal eind januari te zien zijn in de Tiger Competitie van het IFFR.

Voordat de echte prijzen vergeven werden, was er (om het rode-lopergehalte van de avond op te vijzelen) al ruimschoots aandacht voor de reeks aan ‘hommages’ die dit jaar in het festivalprogramma waren opgenomen. Actrices Sharon Stone en Juliette Binoche, acteur Mahamed Khouyi, en regisseurs Kore-Eda Hirokazu en Fernando Solanas werden in het Marokkaanse zonnnetje gezet, en er was een een focusprogramma rondom de recente Scandinavische cinema. 

Naast Han Gong-Ju vergaf de jury onder leiding van Martin Scorsese en verder bestaand uit Fatih Akin, Patricia Clarkson, Marion Cotillard, Amat Escalante, Golshifteh Farahani, Anurag Kashyap, Narjiss Nejjar, Park Chan-wook en Paolo Sorrentino ook twee ex aequo juryprijzen. Deze gingen naar twee schijnbaar tegenovergestelde titels: de Amerikaanse wraakthriller Blue Ruin van Jeremy Saulnier en de kleinschalige Cubaanse artfilm The Swimming Pool van Carlos Machado Quintela.

De prijs voor beste regie ging naar Andrea Pallaoro voor zijn film Medeas. Als beste actrice werd Alicia Vikander aangewezen voor haar rol in Hotell van Lisa Langseth, die in juni in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Als beste acteur werden de piepjonge Didier Michon en oude rot Slimane Dazi gekozen, voor hun rollen als vader en zoon in het Frans/Marokkaanse banlieu-drama Fièvres

Een dag eerder werd door de Cinécoles Jury onder leiding van Nour-Eddine Lakhmari en verder bestaand uit Astrid Bergès-Frisbey, Jan Kounen, Atiq Rahimi en Sylvie Testud al de winnaar van de Cinécoles-competitie aangewezen, waarin 10 korte Marokkaanse studentenfilms wedijverden. De winnaar werd Bad van Ayoub Lahnoud en Alaa Akaaboune.

Joost Broeren