Preview IFFR 2013 in Kunsthal

  • Datum 31-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In Search of Avery Willard

Voor wie niet kan wachten tot eind januari geeft het Filmfestival Rotterdam aanstaande vrijdag alvast een voorproefje van het programma. In de Kunsthal, die haar 20-jarige bestaan viert, worden drie films vertoond. Het gaat om twee documentaires en een video-installatie.

The Annunciation van Eija-Liisa Ahtila is een videoprojectie die zich afspeelt op drie verschillende schermen. De Finse kunstenaar castte voor dit project enkel niet-professionele actrices om het verhaal te vertellen van een groep vrouwen die een stuk naspelen over de Maria-boodschap.
Omdat tijdens het festival zijn nieuwste film, Io te E (Me and You), wordt vertoond, is voor de preview ook gekozen voor een documentaire over Bernardo Bertolucci. In Sedia Elettrica. Il making of del film Io & Te volgt Monica Stambrini de Italiaanse grootmeester negen weken lang in zijn filmstudio — een omgebouwde kelder waar hij zich vrijelijk kan bewegen in zijn elektrische rolstoel.
Het drieluik wordt gecomplementeerd door In Search of Avery Willard van Cary Kehayan. Deze film zal op het aankomende festival worden vertoond in het onderdeel Signals: Regained. Het portret van Willard (1921-1999), die gedurende zijn leven een reputatie opbouwde als fotograaf, experimenteel filmmaker, pornograaf en homo-activist, werd tijdens Sundance bedolven onder de lofuitingen.

Edo Dijksterhuis