Pluk de Nacht ook naar Utrecht

  • Datum 06-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pluk de Nacht

Vanavond gaat de elfde editie van Pluk de Nacht van start. Na elf dagen op het Stenen Hoofd in Amsterdam verhuist het openlucht filmfestival naar Utrecht, een nieuwe locatie. Net als vorig jaar eindigt de festivalestafette in Arnhem. Vanuit de strandstoel zijn achttien films te bekijken die buiten het reguliere bioscoopaanbod vallen.

De openingsfilm is Stop the Pounding Heart van Roberto Minervini. Deze film op de grens van fictie en documentaire portretteert de jonge Sara, die als een van twaalf kinderen van strenggelovige geitenherders wordt opgevoed tot godvrezende en man dienende vrouw. Maar als ze de jonge rodeo-amateur Colby ontmoet springt de vonk over en slaat de twijfel toe. Stop the Pounding Heart is het sluitstuk van Minervini’s Texas-trilogie over het leven in ruraal Amerika.

Stop the Pounding Heart was begin dit jaar te zien op het International Film Festival Rotterdam, waar de film liefhebbers van sober realisme wist te bekoren. Ook in Cannes waren de recensies lovend, hoewel er ook werd geconstateerd dat het een echte niche-film betreft. En dat is precies het soort films waar Pluk de Nacht in gespecialiseerd is. Geen van de achttien festivaltitels heeft een reguliere bioscooprelease gehad maar volgens de organisatie verdienen ze het om door een groter publiek gezien te worden.

Een opmerkelijke titel in het programma is Kumiko the Treasure Hunter. Het is een tragikomedie over een vrouw uit Tokio, wiens leven van eenzaamheid en kantoorsleur alleen verzacht wordt door haar konijn Bunzo en een oude videoband van Fargo. Ze is geobsedeerd door de filmklassieker van de gebroeders Coen. Vooral de scène waarin een koffer vol geld wordt begraven in de sneeuw bekijkt ze keer op keer. Op een dag besluit ze af te reizen naar Minnesota om de verborgen schat te gaan zoeken. Regisseur David Zellner zal aanwezig zijn bij de vertoning op 15 augustus.

In samenwerking met het IDFA organiseert Pluk de Nacht een speciale voorpremière van de documentaire 20.000 Days on Earth, waarin een fictieve 24 uur uit het leven van rockicoon Nick Cave wordt getoond. Deze film draait vanaf 30 oktober in de bioscoop.

De festivallocatie in Amsterdam is gelijk aan die van voorgaande jaren: het Stenen Hoofd, een in het IJ uitstekende pier tussen de Silodam en het Westerdok. In Utrecht strijkt Pluk de Nacht van 21 tot en met 23 augustus neer in de Werkspporkathedraal, de monumentale fabriekshal in de wijk Zuilen. In Arnhem worden de strandstoelen van 27 tot en met 30 augustus neergezet in het havengebied. Op 29 augustus vindt er nog een speciale voorstelling plaats bij het Nutshuis in Den Haag.

Edo Dijksterhuis