Pleidooi voor norma­li­sering werk­tijden audio­visuele sector

Over hard werken en flexibiliteit hoor je ze nooit piepen, de licht- en geluidstechnici, locatiemanagers en andere professionals die de opnames van films en series mogelijk maken. Maar de afgelopen jaren wordt er wel erg veel doorgewerkt in de weekends – zonder de gebruikelijke extra beloning die eigenlijk overal elders normaal is. Daarom hebben ruim 400 vakgenoten zich verenigd in het collectief Fijn Weekend!.

Afgelopen week verspreidde het collectief een brief onder professionals in de Nederlandse film- en televisiewereld. Ze roepen op tot een gezonder werkklimaat in hun sector. En dat betekent: minder werk in het weekend en meer ‘gewoon’ doordeweeks. Zoals in wel meer sectoren waar veel zelfstandigen werken is de leven-werkenbalans stevig verstoord en wil men meer tijd voor gezin en zichzelf.

Werken in het weekend wordt zelfs actief ontmoedigd. De eerste maatregel die hieruit voortvloeit is het stapsgewijs invoeren van een weekendtarief, zoals dat al langer bestaat in veel Europese landen. Vanaf 1 januari 2021 wordt op zaterdag, zondag en nationale feestdagen 110% van het reguliere dagtarief gerekend. Vanaf 1 januari 2022 wordt dat 150%. Er is een uitzondering voor fictie/drama producties: daarvan mag 10% van de draaidagen plaatsvinden op een niet-doordeweekse dag zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.