Pleidooi voor inti­mi­teits­coör­dinator op de set

  • Datum 06-11-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Het is in ieder geval een goede kandidaat voor Woord van het Jaar: intimiteitscoördinator. De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers bepleit de aanstelling van zo’n official die op de set aanwezig moet zijn als er naaktscènes worden gefilmd. In de Verenigde Staten hebben ze er al ervaring mee. Betaalzender HBO heeft een intimiteitscoördinator vast in dienst genomen.

Behalve een coördinator zou er ook een protocol moeten komen. Daarin moet worden vastgelegd hoe voorkomen kan worden dat acteurs onder druk gedwongen worden tot dingen die ze liever niet doen. “Het kan veel problemen verhelpen als er standaard een goed gesprek wordt gevoerd hoe bepaalde dingen in beeld worden gebracht”, aldus Ron Toekook, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers.

Afgelopen zomer werd al een onafhankelijk meldpunt in het leven geroepen voor klachten over seksueel overschrijdend gedrag. Aanleiding daarvoor waren de onthullingen over castingdirector Job Gosschalk. Die is inmiddels weg bij Kemna Casting en afgelopen week maakte het Openbaar Ministerie bekend hem te verdenken een zedendelict. Gosschalk geeft toe dat hij “grenzen heeft overschreden” maar ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd. Hij wordt binnenkort gehoord.

Behalve Gosschalk heeft de #MeToo-beweging in Nederland nog niet geleid tot massale aanklachten. Dat is wel anders in de VS, waar bijna wekelijks een acteur, regisseur of producent wordt beschuldigd van machtsmisbruik, ongepast taalgebruik of regelrechte verkrachting. Vandaar ook dat betaalzender HBO, producent van onder andere Game of Thrones, een intimiteitscoördinator heeft aangesteld. De eerste test bestond uit de seksscènes voor het tweede seizoen van The Deuce, de serie over prostitutie in het New York van de jaren zeventig.

Het initiatief voor de nieuwe functie kwam van actrice Emily Meade. Zij vroeg zich af waarom stunts wel door vaklieden werden gedaan maar er voor seksscènes geen professionele ondersteuning was. De producent vond dat een valide punt en huurde Alicia Rodis in, een voormalig actrice. Zij leest scripts, neemt ze door met acteurs en fungeert als bemiddelaar als de regisseur tijdens de opnamen iets anders wil proberen.