Planet of Snail wint IDFA

  • Datum 26-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Planet of Snail

Het Zuid-Koreaanse Planet of Snail (Seung-Jun Yi) heeft op het IDFA de prijs voor beste lange documentaire gewonnen. 5 Broken Cameras van Emad Burnat en Guy Davidi won de speciale juryprijs en de publieksprijs.

Planet of Snail rekende af met de andere genomineerden The Ambassador (Mads Brugger) en Bad Weather (Giovanni Giommi). De film gaat over een man die doof en blind is en samen met zijn eveneens gehandicapte vrouw een leven probeert op te bouwen. Het juryrapport spreekt van een ‘intiem en bijzonder ontroerend portret van liefde en compassie, dat de kracht van de zintuigen bevestigt’. Regisseur Seung-Jun Yi wordt geprezen om het feit dat hij alledaagse momenten zo betrokken observeert dat ze ‘bijna magisch’ worden.

De speciale juryprijs en de publieksprijs gingen beiden naar 5 Broken Cameras. De film van Emad Burnat en Guy Davidi is een verslag van het jarenlange verzet van een Palestijns dorp tegen de komst van Joodse kolonisten. Volgens het juryrapport biedt de film een ‘zeldzaam directe en persoonlijke kijk op het Israelisch-Palestijnse conflict’. 5 Broken Cameras werd financieel ondersteund door het aan het IDFA verbonden Jan Vrijman Fonds en is en coproductie van de Ikon.

De prijs voor beste middellange documentaire ging naar Montenegro (Jorge Gaggero). The Vanishing Spring Light (Xun Yu) werd uitgeroepen tot beste debuutfilm. Jessica Gorter won met 900 Days de prijs voor beste Nederlandse documentaire. Insitu (Antoine Viviani) kreeg de IDFA DocLab Award. De IDFA Play Award voor beste muziekdocumentaire, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, was voor Last Days Here (Don Argott en Demian Fenton).

De organisatie van het IDFA meldt dat het bezoekersaantal van 2010 dit jaar waarschijnlijk overtroffen wordt. Naar schatting zullen er zondag, bij het einde van het festival, zo’n tweehonderdduizend kaartjes verkocht zijn. Dat zijn er dan twintigduizend meer dan vorig jaar.

Erik Schumacher