Plan voor nieuw filmtheater in voormalig ‘t Hoogt

Jos Stelling, uitbater van het Utrechtse Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex, wil een nieuw filmtheater beginnen in voormalig filmhuis ’t Hoogt. Samen met het Utrechts Monumentenfonds voert hij de komende tijd een haalbaarheidsonderzoek uit dat moet uitmonden in Filmtheater Slachtstraat. De samenwerking werd gisteren aangekondigd.

“Het is onze droom om een sprankelende herbestemming te realiseren in ’t Hoogt, waarbij het monument behouden blijft en het erfgoed beleefbaar voor publiek”, stelt Suzan te Brake, directeur Utrechts Monumentenrfonds, in het persbericht. In een eerste schets worden zalen 6 en 4 bij het filmtheater getrokken en wordt in de rest van het complex gestreefd naar een ‘culturele invulling’. Het nieuw op te zetten Museum voor het Kruideniersbedrijf is een kandidaat, maar er wordt nog gezocht naar meer partijen. Er wordt tevens onderzocht of er een extra vloer in het filmtheater kan worden geplaatst waardoor het geheel drie zalen en een foyer krijgt.

Filmtheater Slachtstraat moet een programmering krijgen die “vergelijkbaar is met die van het Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex”. Naast filmvertoningen zullen er ook festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen plaatsvinden. Het is een publiek geheim dat het tussen ’t Hoogt en Jos Stelling nooit heeft geboterd. Stelling uit regelmatig zijn afkeer van ’t Hoogt dat met z’n gesubsidieerde aanbod in zijn ogen aan concurrentievervalsing doet. Met de overname van de oude Hoogt-locatie zou hij zijn positie op de Utrechtse filmtheatermarkt danig verstevigen.

Eind 2018 sloot ’t Hoogt de deuren. Het pand aan de Slachtstraat was toe aan renovatie en er zouden woningen in komen. Het filmhuis leidt sindsdien een nomadisch bestaan en programmeert op verschillende plekken in de stad. Een nieuwe vaste locatie werd eerst gevonden in Central Studio’s, een evenementenlocatie op een industrieterrein, en later in de oude City bioscoop, maar beide plannen sneuvelden. Daarna kwam het Werkspoorterrein in beeld. Daar zal ’t Hoogt vanaf 2021 onderdak vinden, samen met het Nederlands Film Festival, Fotodok en De Maakruimte.