Petitie om release A Wrinkle in Time af te dwingen

  • Datum 23-03-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A Wrinkle in Time

Volgens fans zou A Wrinkle in Time dé diversiteitsfilm van 2018 zijn na Black Panther. Maar Disney heeft besloten de film niet uit te brengen in de Nederlandse bioscoop. Reden: slechte kritieken. Maar het vermoeden bestaat dat trollen hier aan het werk zijn geweest. Een petitie moet alsnog een release forceren.

A Wrinkle in Time is een megaproductie. Het is de eerste film van een Afro-Amerikaanse vrouwelijke regisseur met een budget van meer dan $100 miljoen. Filmmaker in kwestie is Ava DuVernay, eerder verantwoordelijk voor Selma. De cast bestaat uit onder andere Oprah Winfrey, Reese Witherspoon en Mindy Kaling. De film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Madeleine L’Engle en gaat over een broer en zus die met behulp van drie hemelse vrouwen op zoek gaan naar hun vader die verdwenen is tijdens een experiment in overheidsdienst.

De Nederlandse release stond gepland voor 4 april maar is deze week ingetrokken. Na de Amerikaanse première begin maart kreeg de film slechte recensies. Op het invloedrijke Rotten Tomatoes kwam A Wrinkle in Time na de eerste week niet verder dan twee sterren (inmiddels iets meer). Het vermoeden bestaat echter dat hier sprake is van sabotage. Opmerkingen als ‘de regisseur heeft de witte hoofdrollen vermoord’ doen een actie uit de alt-right hoek vermoeden.

Filmplatform Cine.nl is nu samen met The Women’s March the Netherlands een online petitie begonnen om toch een Nederlandse release af te dwingen. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke actie is ondernomen. In 2013 werd The World’s End van Edgar Wright na een petitie alsnog uitgebracht.

Edo Dijksterhuis