Peter Pontiac, grootmeester van de undergroundstrip, overleden

  • Datum 21-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tekening die Peter Pontiac maakte voor de rubriek Niet Te Filmen

Zijn boek over de naderende dood, STYX of de zesplankenkoorts, heeft hij niet meer kunnen voltooien. Vandaag werd bekend dat Peter Pontiac is overleden op 62-jarige leeftijd. De illustrator en tekenaar van rauwe graphic novels publiceerde ook in de Filmkrant, onder andere voor de rubriek Niet Te Filmen.

Het leven van Peter Pontiac (in 1951 geboren als Peter J.G. Pollman) was een en al seks, drugs en rock ‘n’ roll. Een heroïneverslaving, die hij overigens begin jaren tachtig overwon, bezorgde hem hepatitis C. Daar kwam later nog levercirrose bij, die hem dinsdagavond fataal werd. De complete stripwereld is eensgezind in het oordeel dat Nederland één van zijn grootste striptekenaars is verloren.

Pontiacs levensstijl kwam terug in zijn werk. Dat is donker en rauw, met een voorkeur voor marginale en schimmige figuren. In zijn bekendste werk, Kraut uit 2000, vertelt hij over zijn in de oorlog collaborerende vader, die in 1978 onder verdachte omstandigheden omkomt op Curaçao. Kraut bezorgde Pontiac de Marten Toonder Prijs, Nederlands belangrijkste stripprijs. Hij ontving ook nog andere prijzen zoals de Stripschapprijs.

Naast autonoom werk tekende Pontiac ook platenhoezen en posters. Ook deed hij werk in opdracht voor tijdschriften en kranten. Zijn tekeningen stonden in onder andere Oor, NRC Handelsblad en de Filmkrant.

Edo Dijksterhuis