Paul Verhoeven opent filmfestival Aruba

  • Datum 18-06-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Openingsfilm van AIFF: Steekspel van Paul Verhoeven

Regisseur Paul Verhoeven opent de vierde editie van het Aruba International Film Festival (AIFF). Zijn eerste user generated film Steekspel is de openingsfilm en hij geeft masterclasses. Het festival duurt van 2 tot en met 6 juli en wordt afgesloten met The Hot Flashes.

In die vijf festivaldagen krijgt het publiek bijna veertig films te zien. Het aanbod varieert van mainstream tot underground uit landen die niet direct bekend staan om hun grote filmcultuur, zoals Trinidad & Tobago en Paraguay. Dit jaar ligt de nadruk op films uit Latijns Amerika en de Caraïben.

Verhoevens meest recente film ging op 28 maart in première in Nederland. Steekspel kreeg veel aandacht omdat de regisseur heel Nederland — amateurs en professionals — had uitgenodigd om mee te werken aan het script waar Kim van Kooten de openingsscène had geschreven. Het innovatieve crowd sourcing-concept leverde Verhoeven een International Digital Emmy Award op. Het resultaat was echter een wat bloedeloos compromis, die in de kritieken werd weggezet als ‘doorsnee televisiedrama’, ‘pretentieloze klucht’  ‘degelijk uitgevoerd soapverhaaltje’.

The Hot Flashes is een onvervalste Hollywood-productie. Het vertelt het verhaal van een Texaans basketbalteam bestaande uit ontevreden vrouwen van onbemiddelbare leeftijd die het opnemen tegen arrogante high school snotneuzen. In de strijd weer iets van de eigenwaarde terug te winnen wordt en passant ook nog geld opgehaald voor de kankerbestrijding. De film telt grote namen als Brooke Shields en Virginia Madsen. Met de aanwezigheid van de laatste krikt het AIFF haar rode loper-gehalte op.

Interessanter is de rest van het programma, dat in z’n aandacht voor kleine films tegen het Curaçao IFFR aanschurkt. Zo is er de wereldpremière van de Arubaanse speelfilm Abo So (Alleen jij). Ook van het eiland afkomstig zijn Back of Beyond, El Jadinero en The Shadows are Shining. Nederland is vertegenwoordigd met De ontmaagding van Eva van End en de gedeeltelijk Amerikaanse productie A Perfect Man.

Edo Dijksterhuis