Paul de Ruijter wint Karen de Bok Talent Prijs 2022

Winnaar Paul de Ruijter

Gisteren ging IDFA 2022 van start en vandaag is de eerste prijs uitgereikt. Paul de Ruijter is met zijn filmplan Let the Soft Animal in de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2022. Het is de zesde keer dat de prijs van €25.000 wordt uitgereikt voor de verdere ontwikkeling van een film.

“Het winnende plan heeft alle benodigde ingrediënten in huis voor een intrigerende film”, staat te lezen in het juryrapport. “Er is een goede balans gevonden tussen openheid, geheimzinnigheid én een scherpe, reflectieve blik. De jury vertrouwt erop dat deze maker diens onderzoekende houding op een productieve manier zal inzetten. De jury is zeer benieuwd naar de verdere narratieve en cinematografische ontwikkeling van het plan.”

Zes filmplannen dongen dit jaar mee naar de Karen de Bok Talent Prijs. Tijdens IDFA Project Space NL ontwikkelden de deelnemende talenten in samenwerking met het NPO-fonds de afgelopen maanden samen met een producent hun documentaire-idee tot een filmplan en een teaser.

De prijs is vernoemd naar Karen de Bok, die overleed in januari 2017. Zij was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO en had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. Eerder werd de prijs uitgereikt aan Marina Meijer, Shamira Raphaëla, Emma Lesuis, Huibert van Wijk en Roshan Nejal. In 2018 was Biserka Šuran een van de deelnemers van de workshop. Het filmplan dat zij toen ontwikkelde, Scenes with My Father, gaat komende week in wereldpremière op IDFA.