Pathé stapt uit bioscoopbond

  • Datum 22-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft per 1 januari 2015 haar lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten opgezegd. Volgens Pathé-directeur Lauge Nielsen gaat de bioscoopbond niet met z’n tijd mee en bemoeit de organisatie zich met onderwerpen die ze moet overlaten aan de markt, zoals de prijs van een bioscoopkaartje.

Pathé introduceerde onlangs een goedkoper kaartje voor kinderen en jongeren, een actie die het concern op een hoop kritiek kwam te staan van concurrenten. Nielsen vindt dit soort acties echter geheel gerechtvaardigd en passend in een competitieve markt, waar het steeds meer dringen wordt. Dat de NVB zich op haar beurt bezighoudt met commerciële activiteiten zoals De Nationale Bioscoopbon vindt de Pathé-topman dan weer niet kunnen. De bond zou hiermee de eigen leden in de wielen rijden.

Nielsen vindt dat de NVB zich moet beperken tot een ondersteunende taak, bijvoorbeeld in afspraken met de Buma, de samenwerking binnen het registratiesysteem Cinemabridge en gesprekken met de politiek. De brancheorganisatie doet momenteel echter veel meer dan dat. Ze is een belangrijke speler in het overleg met organisaties als het Filmfonds en EYE in het kader van het zogeheten btw-convenant met de Rijksoverheid, en treedt — zoals onlangs nog — op als werkgeversorganisatie in het cao-overleg.

Het vertrek van Pathé is overigens nog niet helemaal definitief. Nielsen heeft de deur op een kier laten staan door te zeggen dat hij het opzeggen van het lidmaatschap intrekt als de NVB haar beleid voor 1 januari aanpast.

Edo Dijksterhuis