Pathé neemt bioscopen Euroscoop over

Marktleider verstevigt positie

Bioscoopketen Pathé heeft vandaag bekend gemaakt dat het elf bioscopen in Nederland en België overneemt van Euroscoop. Vijf daarvan bevinden zich in Nederland. Pathé groeit met deze overname van 27 naar 32 locaties.

Het nieuws komt enigszins als een verrassing omdat Euroscoop al weken de opening op 25 november van een nieuw multiplex in Amsterdam-Noord aankondigt. Ook in de Haagse wijk Ypenburg bouwt de Belgische onderneming een bioscoop, waarvan de oplevering gepland staat voor halverwege 2020. Die twee locaties zijn goed voor 22 zalen en 4874 stoelen.

Met de toevoeging van de Euroscoop-bioscopen in Maastricht, Schiedame en Tilburg stijgt de huidige capaciteit van Pathé van 212 zalen en 40.425 stoelen naar 241 zalen en 46.724 stoelen. Met die aantallen verstevigt Pathé zijn positie als absolute marktleider op de Nederlandse bioscoopmarkt. Het bedrijf, dat in 1896 werd opgericht door de Franse filmpioniers Charles, Émile, Théophile en Jacques Pathé, is behalve in de vertoningsbranche ook actief als filmproducent, -distributeur en exploitant van tv-stations.