Pathé begint streamingdienst

  • Datum 04-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pathé brengt films voortaan ook naar de huiskamer. De bioscoopketen is van plan om in december te beginnen met de Video on Demand-dienst Pathé Thuis, waarmee je tegen betaling films kunt kijken op je tv of computer. Thuiskijken lijkt concurrentie voor de bioscoop, maar dat ziet Pathé anders.

In de snel groeiende Video on Demand-markt strijden op dit moment al verschillende partijen om de Nederlandse filmconsument. Pathé wil de concurrentie aftroeven door films ook op de telefoon en de laptop aan te bieden. Het is bovendien de bedoeling om de grootste filmdatabase van Nederland op te bouwen.

"Dat zal echt een voorsprong zijn ten opzichte van andere aanbieders," zegt Youry Harvey Bredewold van Pathé. "Alle films die in onze bioscopen te zien zijn geweest komen in onze database, maar ook films die normaal gesproken direct op dvd verschijnen. Het is het streven om daarnaast films uit eerdere jaren en films die in andere bioscopen draaien te vertonen, maar veel hangt op dit moment nog af van de onderhandelingen met distributeurs."

Pathé wil films vier maanden na de eerste bioscoopvertoning bij Pathé Thuis in première laten gaan. In Amerika is die wachttijd door de grote studio’s inmiddels gehalveerd om een sneller alternatief te bieden voor illegale downloads. Het leidde daar tot protesten van de nationale bioscopenbond. Vorige week sprak ook Pathé-directeur Lauge Nielsen op radiozender BNR de verwachting uit dat de opkomst van Video on Demand de looptijd van films in de bioscoop flink zal verkorten.

Wordt Pathé nu niet actief in twee sectoren met tegenstrijdige belangen? Bredewold vindt het een belachelijke vraag. "Wij zien het absoluut niet als concurrentie. Het zijn juist complementaire activiteiten. Wanneer er een nieuwe James Bond in de bioscoop komt, kun je op Pathé Thuis bijvoorbeeld alle eerdere delen aanbieden. VoD werkt drempelverlagend, waardoor we verwachten dat er meer mensen van film zullen gaan genieten. Daar wordt de bioscoop ook sterker van."

Erik Schumacher