Paloma Aguilera Valdebenito over Entre nosotros

  • Datum 20-01-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In Entre nosotros (de zevende One Night Stand) zet Paloma Aguilera Valdebenito haar vader Gabriel in voor één van de hoofdrollen. "Ik had hem al in mijn hoofd tijdens het schrijven. Dat ik hem castte had echter niet zo zeer met zijn achtergrond te maken. Hij wist overtuigend de emotionele lading te brengen, die ik in Pablo zag."

In een impressionistisch slice of life-portret toont regisseur Paloma Aguilera Valdebenito (1982) het afscheidsfeestje van Pablo’s broer, de Chileense Diego (Dante Fernando Canales Oliva) en zijn zoontje in een appartement in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. "Ik wilde iets maken dat zich op één plek afspeelde. Dit soort feestjes heb ik als kind vaak meegemaakt. Daar spelen onderhuidse conflicten op, waar niemand aan kan ontsnappen. Je weet eerst niet precies wat er aan de hand is, maar de situatie is ondanks alle vrolijkheid beklemmend. Bovendien kun je niet alles uitspreken, omdat iedereen elkaar steeds door ruimtegebrek voor de voeten loopt." Valdebenito benadrukt dit door veel te filmen op een krap balkon en grotendeels (medium) close-ups te gebruiken. "Die stijl hadden we van tevoren bedacht, maar het kon sowieso niet anders. Dat flatje was heel klein. Ik heb het opgelost door heel dynamisch te draaien en soms onder een tafel te kruipen, want ik wilde juist graag dat iedereen dicht op elkaar zat."

Entre nosotros vertelt over een Nederlandse subcultuur. Vanaf eind jaren zeventig vluchtten veel Chilenen voor het rechtse, dictatoriale bewind van Augusto Pinochet. Toen in 2010 de Pinochet-georiënteerde, populistische Sebastian Piñera (ook wel de Chileense Berlusconi genoemd) tot president werd verkozen, leidde dat tot heibel binnen families. Valdebenito: "Ik ben na de Filmacademie twee maanden in Chili geweest om familie op te zoeken en toen was die campagne bezig. Ik merkte dat het binnen gezinnen geheim bleef wie op Piñera had gestemd. Dat werd als een schande beschouwd."

In de film gebruikt Valdebenito dit in de relatie tussen twee broers. Pablo is een Chileense vluchteling, Diego is in Chili gebleven en heeft op Piñera gestemd. In de smalle keuken raken ze verwikkeld in een heftige discussie. "Ik probeer Diego zonder oordeel neer te zetten. Die man werkt keihard om het hoofd boven water te houden en hij heeft bij wijze van spreke niet eens tijd om over politiek na te denken. Hij voelt de kritiek van zijn oudere broer, terwijl die niet eens meer in Chili woont. Aan de andere kant is het natuurlijk heel logisch dat Pablo Diego’s keuze niet kan begrijpen, want hij is goed geïnformeerd en bovendien voor Pinochet gevlucht. Het punt is dat veel Chilenen die dictatuur willen vergeten, maar dat gaat niet."

Ondanks deze achtergrond, is Entre nosotros geen zware film geworden. En hij zit bomvol muziek. "De meeste nummers stonden al vast, maar aan het einde zitten een aantal geïmproviseerde scènes. De acteurs moesten veel wachten, dus gingen ze tussendoor maar spelen. Zo ontstonden leuke dingen. Dat kleine jongetje dat aan het dansen is bijvoorbeeld. Opeens was er een echt feestje aan de gang."

Laura van Zuylen

Entre nosotros wordt op vrijdag 20 januari om 23.10 uur uitgezonden op Nederland 2.