PAC Festival: voorpremières van vijf arthousetopfilms

  • Datum 03-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een still uit Jagten van Thomas Vinterberg

Wie voor de troepen uit wil lopen en voorpremières van vijf geweldige arthousefilms wil zien, moet zondag 7 oktober naar het Pathé Alternative Cinema Festival (PAC) gaan.

Het eerste PAC festival zeven jaar geleden was een gok: zouden er genoeg mensen zijn die op één dag vijf voorpremières van arthousefilms in een Pathé bioscoop wilden zien? Ja, die waren er. Het festival was een succes, met als gevolg dat het 7 oktober voor de zevende keer wordt gehouden.

Op het programma staan vijf films, die de komende maanden opzien gaan baren in Nederland. Zoals Michael Hanekes confronterende Amour, dat dit voorjaar de Gouden Palm won in Cannes. De film voert een oud echtpaar op, bij wie de liefde zwaar op de proef wordt gesteld als de vrouw door een herseninfarct aan één kant van haar lichaam verlamd raakt. De hoogbejaarde acteurs Jean-Louis Trintignant (81) en Emmanuelle Riva (75) leveren een ontroerende acteerprestatie.

In Lawless van regisseur John Hillcoat (The Road) draait het niet om liefde, maar om keiharde misdaad. In de in de jaren dertig tijdens de drooglegging in Amerika spelende film zetten drie broers een illegale drankhandel op. Een corrupte special agent vindt alle middelen geoorloofd om hen achter de tralies te krijgen.

In het coming of age-drama The Perks of Being a Wallflower is Emma Watson te zien in haar eerste film na de Harry Potter-reeks. Zij speelt een tiener op weg naar volwassenheid langs hoogtepunten en dieptepunten scheert. De film is gebaseerd op een roman van Stephen Chbosky, die ook het scenario schreef en de film regisseerde.

Dat Denemarken een ijzersterk filmland is, bewijst Thomas Vinterberg (Festen) nog maar weer eens met Jagten. De film is een grimmig drama over een kleuterleider die door een kind wordt beschuldigd van misbruik. Het is het begin van een helletocht voor de man, tegen wie de locale gemeenschap zich en masse keert. Of de beschuldiging waar is interesseert niemand. De film laat zien wat er gebeurt als in een gemeenschap hysterie toeslaat. De vijfde film is een verrassingsfilm, waarvan het festival de titel geheim houdt, maar die zeker ook van hoge kwaliteit zal zijn.

Samenvattend: voor €27,50 ziet u 7 oktober vijf hoogtepunten uit het najaarsaanbod in de bioscoop. U kunt terecht in tien steden: Tuschinski (Amsterdam), Rembrandt (Arnhem), Pathé Breda, Pathé Delft, Pathé Buitenhof (Den Haag), Pathé Eindhoven, Pathé Groningen, Pathé Haarlem, Pathé Maastricht, Pathé De Kuip (Rotterdam), Pathé Tilburg en Pathé De Kroon (Zwolle).

Info: pathe.nl/pacfestival

Jos van der Burg