Het paard van Sin­ter­klaas is inge­haald door de tijd

Het paard van Sinterklaas

Tijdens Cinekid 2022 zal volgende week het complete oeuvre van eregast Burny Bos de revue passeren. Nou ja, bijna complete dan. Het paard van Sinterklaas ontbreekt. De filmmaker en producent wil niet dat de film, die in het familiesegment geldt als een van de populairste van de afgelopen twintig jaar, wordt vertoond. De reden: zwarte pieten.

Het paard van Sinterklaas gaat over een Chinees meisje dat met haar ouders naar Nederland emigreert en probeert het Sinterklaas-fenomeen te begrijpen. De film trok een half miljoen bioscoopbezoekers, won diverse internationale prijzen en de rechten werden verkocht aan onder andere China.

Maar Het paard van Sinterklaas dateert van 2005, ver voor Kick Out Zwarte Piet (2011) en Black Lives Matter (2013). En dus lieten de makers de goedheiligman zoals gebruikelijk vergezeld gaan van zwarte geschminkte helpers. Zeventien jaar na dato is de wereld zodanig veranderd dat de kinderfilm problematisch is geworden.

De NPO vertoont de film al niet meer sinds 2019, toen officieel werd besloten geen programma’s met zwarte pieten meer uit te zenden. Bos staat volledig achter dat besluit. In een interview dat vandaag in diverse kranten staat, stelt hij: “Deze film moet nu niet meer vertoond worden. Het is een rigoureus besluit, maar het enige juiste besluit.” Bos denkt dat de film op de langere termijn misschien weer wel vertoond kan worden, maar dan wel met een disclaimer.