Oud-directeur Filmmuseum Hoos Blotkamp overleden

  • Datum 07-04-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hoos Blotkamp

Hoos Blotkamp, tussen 1987 en 2000 directeur van het Filmmuseum, is vorige week donderdag overleden in haar woonplaats Den Haag. Blotkamp zal herinnerd worden om haar verregaande ontsluiting van het archief, de verbouwing van het paviljoen in het Vondelpark en het opzetten van een distributiepoot. Zij is zeventig jaar oud geworden.

Voordat Blotkamp in 1987 Jan de Vaal opvolgde als directeur van het Filmmuseum was zij topambtenaar bij wat toen nog het Ministerie van WVC heette. Daarvoor was ze conservator bij het Centraal Museum in Utrecht. Haar museale en kunsthistorische achtergrond nam ze mee naar het Filmmuseum, waar ze zich sterk maakte voor de ontsluiting van het archief. Vele miljoenen euro’s wist ze bij elkaar te sprokkelen voor de restauratie van anders onvertoonbare films.

Ook het paviljoen in het Vondelpark, waar het Filmmuseum sinds 1975 was gehuisvest, nam Blotkamp onder handen. Voorheen was het een gesloten vesting. Na een grondige verbouwing was er een uitnodigende entree aan het park en kon dankzij een tweede zaal en bibliotheek het publieksprogramma stevig worden uitgebreid. Ook zette ze een distributiepoot op, die zorgde voor de verspreiding van klassieke en hedendaagse films van onder andere Hou Hsiao-hsien en Andrei Sokoerov.

Toen de gemeente Amsterdam in 1999 de huur van het museumgebouw in één klap met een factor drie verhoogde, nam Blotkamp de beslissing te verhuizen. De Kop van Zuid in Rotterdam leek haar een geschikte plek, fusie met het Fotomuseum was haar bedoeling. Maar bestuur en gemeente Amsterdam verzetten zich hier hevig tegen. De botsing werd een breuk en in 2000 vertrok Blotkamp. Rien Hagen volgde haar op en in 2012 opende aan de oever van ’t IJ de nieuwe locatie van het instituut dat inmiddels EYE heet.

Edo Dijksterhuis