Oscar-winnaar As­ghar Far­hadi be­schul­digd van plagiaat A Hero

A Hero

A Hero, Asghar Farhadi’s film die vorig jaar in première ging tijdens Cannes en de Grand Jury Price won, is gebaseerd op plagiaat. Dat beweert een voormalige student van hem, die hem aanklaagde. Als de rechtbank van Teheran de winnaar van twee Oscars (A Separation in 2012 en The Salesman in 2017) schuldig acht, dreigt celstraf.

A Hero gaat over een man die wegens schulden in het gevang is beland. Als zijn ex-vrouw een tas met gouden munten vindt, doet hij er alles aan om de rechtmatige eigenaar te vinden. Aanvankelijk wekt dat sympathie en wordt hij door de pers onthaald als held, maar naarmate er onthullingen worden gedaan slaat de publieke opinie om.

Voor de rechtbank van Teheran is Farhadi in staat van beschuldiging gesteld. Volgens The Hollywood Reporter, die als eerste het nieuws meldde, was Farhadi al veroordeeld, maar dat werd later bijgesteld. Volgens de aanklacht zou de Iraanse regisseur het idee voor zijn film gestolen hebben van Azadeh Masihzadeh, die eerder de documentaire All Winners All Losers maakte over exact dit onderwerp. Masihzadeh heeft in het verleden filmworkshops gevolgd bij Farhadi. Die heeft erkend dat A Hero gebaseerd is op hetzelfde verhaal maar dat hij zijn eigen research heeft gedaan. Hij erkende de inbreng van Masihzadeh daarom ook niet door haar te vermelden op de aftiteling en heeft haar nu aangeklaagd wegens smaad.

Het Franse productie- en distributiebedrijf Memento, dat al acht films maakte met Farhadi, is ervan overtuigd dat hij de zaak zal winnen. De informatie waar A Hero op is gebaseerd “was al bekend via krantenartikelen en tv-rapportages jaren voordat mevrouw Masihzadeh haar documentaire maakte”, stelt de Franse producent Alexandre Mallet-Guy in een interview met Variety.

De zaak is nu onder de Iraanse rechter. Tegen zijn vonnis kan niet in hoger beroep worden gegaan. Een tweede rechtbank bepaalt de hoogte van de straf bepalen, die de vorm kan aannemen van een boete, celstraf of beide.

A Hero wordt in Nederland uitgebracht door Cinéart. De film draait vanaf 14 april in de bioscoop. De distributeur was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.