Oscar-orga­ni­satie stelt quotum voor diversi­teit in

Vijf jaar geleden was de hashtag #OscarsSoWhite trending in de maand voor de Oscaruitreiking. Onder de genomineerden waren slechts twee mensen van kleur. De Oscar-organisatie beloofde meermalig beterschap en voegt nu daad bij woord. Vanaf 2024 moeten titels die meedingen naar de prijs voor beste film voldoen aan quota.

Het protest van 2015 haalde in eerste instantie niet zo veel uit. Een jaar later waren alle genomineerden in de acteercategorieën wit. Reden voor de Academy-bazen om het ledenbestand van de organisatie die genomineerden voordraagt drastisch diverser te maken. Ze slaagden erin om in vier jaar tijd twee keer zoveel vrouwen en minderheden toe te laten.

Het quotum voor genomineerden in de belangrijkste categorie van beste film is een volgende stap. Vakblad Variety meldt dat voor 2022 en 2023 iedere nominatie gepaard moet gaan met een ‘inclusion standards’-formulier waarop is aangegeven hoeveel leden van cast en crew een diverse achtergrond hebben. Vanaf 2024 geldt de verplichting dat een film moet voldoen aan minstens twee van vier quota.

Het eerste quotum gaat over wat er daadwerkelijk te zien is op het scherm: de acteurs, verhaallijnen en aangesneden thema’s. Het tweede betreft de crew: hoeveel vrouwen, etnisch of gender diverse personen of mensen met een fysieke of mentale aandoening zitten op de regisseursstoel of treden op als producer, scenarist, kostuumontwerper enzovoorts? Daarbij is 30% de ondergrens. De derde factor waarnaar wordt gekeken is stageplekken en trainingsmogelijkheden. Tenslotte wordt nog gewogen hoe divers die afdelingen marketing, publiciteit en distributie zijn.