Oppositie geen voet tussen deur tijdens cultuurdebat

  • Datum 27-06-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tijdens het cultuurdebat met de woordvoerders Cultuur van de Tweede Kamer op 27 juni zijn twee moties over film ingediend. Boris van der Ham (D66) pleitte voor een opname van Cinekid in de BIS (Basisinfrastructuur). Deze motie heeft staatssecretaris Zijlstra zonder argumenten ontraden. Ook wil Van der Ham dat bioscoopexploitanten een groter deel van hun omzet storten in het Abraham Tuschinskifonds. Deze motie wordt wel door Zijlstra in overweging genomen, als enige.

Het Tuschinskifonds kost de regering geen extra subsidie, dat geld komt uit de kas van de bioscoopexploitanten. Eerder in het debat pleitte Van der Ham voor een tax shelter bij het Filmfonds maar Zijlstra vond dat bij Financiën thuishoren. Er rolde dan ook geen motie van D66 uit. Alle andere moties over beeldende kunst en podiumkunsten, ingediend door VVD, PvdA, PVV, CDA, D66 en GroenLinks werden door de staatssecretaris ontraden of naar het financiële overleg van aanstaande donderdag doorgeschoven, zoals de verhoging van de BTW voor de kaartjes van de podiumkunsten.

De andere machtsmiddelen van de oppositie en de burger die werden ingezet waren een petitie (46.000 handtekeningen) en een demonstratie in de vorm van een Mars der Beschaving. Lees hier de speech van Ramsey Nasr. Zondag werd daar op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen al een vurig voorschot op gegeven door diverse prominenten uit de kunstwereld, met een bevlogen Steven ten Thije van het Van Abbemuseum die een vernietigend oordeel over de plannen velde, en vele woedende kunstenaars die zich opwonden over het neoliberalisme (Olphaert den Otter: "De markt vraagt niet uit zichzelf om vernieuwing maar om rechte komkommers"). Jos Houweling richtte en passant de Cultuurpartij op, en merkte ironisch op dat de cultuurliefhebber binnenkort in ieder geval wel op riante driebaanswegen twee provincies verder moet rijden om een theatergezelschap te zien. Lees hier ook een beeldverslag van Metropolis M. Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout sloot zich op in de draaideur van Boijmans. Ook het cultuurdebat bleef potdicht zitten: de oppositie kreeg geen enkele voet tussen de deur.

Donderdag 30 juni stemt de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen.

Mariska Graveland