Operafilm over mannenverslindster Donna Giovanna

  • Datum 16-08-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Donna Giovanna

Wel gehoord van Don Giovanni, maar nooit van Donna Giovanna? Dan is het hoog tijd om naar de Drive-In Bioscoop in het Friese Spanga te rijden, want die vertoont de operafilm Donna Giovanna over een seksueel geobsedeerde verleidster.

Er is geen gebrek aan opera’s over mannen op vrouwenjacht, waarbij de erotische avonturiers voor ze in bed belanden eerst hinderlijke rivalen uit de weg moeten ruimen. Hitsige mannelijke jagers en vrouwen als passieve prooidieren: niet helemaal de rolverdeling die bij 2012 past, vindt Opera Spanga in het Friese Weststellingwerf. Onder leiding van vaste artistieke leider Corina van Eijk maakte "het Verona van Weststellingwerf" de operafilm Donna Giovanna.

Op de bekende muziek van Mozart gaat nu eens niet Don Giovanni op avontuur, maar Donna Giovanna. Deze koningin van de lust, die mannen verslindt als éénhapscrackers, is het equivalent van Mozarts mannelijke rokkenjager. Jaloers? Niet nodig, want de uiterlijke schijn bedriegt. Donna Giovanna is in de kern een tragisch personage, dat haar geluk afmeet aan het aantal bewonderaars om haar heen. Geen solide basis voor een stevig fundament in het leven, wat niet verhindert dat iedereen wel eens een Donna Giovanna of een Don Giovanni wil zijn. Maar na het zien van deze operafilm misschien niet meer. Wie wil kan een actuele boodschap in de film zien: obsessie met seks maakt niet gelukkig.

Een extra attractie is dat Donna Giovanna niet in een gewone bioscoop, maar in de Drive-In Bioscoop in Spanga is te zien. Van 22 augustus t/m 2 september wordt de film iedere avond om 21.00 uur vertoond. Het loont de moeite om veel vroeger naar Friesland te gaan, want eveneens van 22 augustus t/m 2 september voert Opera Spanga in Weststellingwerf iedere middag om 15.00 uur (in de weekends ook om 13.00 uur) de opera Stuyvesant Zero op. De door de Amerikaanse schrijver Jonathan Levi geschreven opera, waarvoor Caroline Ansink de muziek schreef, gaat over de in 1611 in Weststellingwerf geboren Pieter Stuyvesant, die gouverneur was van Nieuw Amsterdam. Dat deze handelsvestiging later New York werd, is algemeen bekend. Minder bekend is dat Stuyvesant met harde hand regeerde en geen boodschap had aan godsdienstvrijheid. De rechten van Joden, Quakers en Indianen werden door hem ernstig ingeperkt. Ook hier ligt de link met de actualiteit voor het oprapen: hoe gaan we om met minderheden?

Voor meer informatie over Donna Giovanna en Stuyvesant Zero: operaspanga.nl

Jos van der Burg