Openluchtbioscopen: van klein tot groot

  • Datum 08-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

This is NOT a Film Festival

Het zou zomaar een zonnige zomerreclame kunnen zijn: terrasje, rosé, stelletje vrienden bij elkaar en… buitenbioscoop. In Amsterdam zijn momenteel twee meerdaagse filmfestivals in de buitenlucht aan de gang, die uitersten van het spectrum vormen: het gevestigde Pluk de Nacht en het underground-evenement This is NOT a Film Festival.

De hittegolf vorige week drukte de bezoekersaantallen voor het eerste weekend van This is NOT a Film Festival. Maar met zo’n honderd geïnteresseerden in drie dagen is organisator Pirate Cinema nog best tevreden. Het festival, dat zijn naam ontleend aan Jafar Panahi’s This is not a film die vorig jaar werd vertoond tijdens de eerste editie, vindt plaats op de culturele vrijplaats Roest op de Jacob Bontiusplaats. Het is een typisch doe-het-zelf-inititiatief: kleinschalig, met een alternatief programma, de pr wordt vooral via Facebook gedaan.

Vorig jaar werd er geprojecteerd vanaf een mobiele fietsinstallatie, dit jaar heeft This is NOT a Film Festival de beschikking over een koepelvormige tent. Het programma dat bezoekers daar krijgen voorgeschoteld is sterk politiek gekleurd. Films, vooral documentaires en niet-Westerse speelfilms vormen de hoofdmoot, maar er is ook een paneldiscussie over duurzame energie, een democratieworkshop en een reeks concerten van nog onontdekte talent.

Het tweede weekend van This is NOT a Film Festival trapt vandaag af met een muziekgeoriënteerde dag. Een reeks korte films en compilaties van de OneMinutes worden gevolgd door de documentaire Rock the War, over de relatie tussen oorlog en popmuziek, en dagafsluiter No one knows about the Persian Cats van Bahman Ghobadi, over twee Iraanse singer-songwriters die een band willen beginnen maar worden tegengewerkt door de autoriteiten. Morgen biedt het festival een podium aan Africa in the Picture en zijn onder andere het Britse gay-diasporadrama Stud Life en de documentaire Akwantu over de Jamaicaanse maroons te zien. Zaterdag gaat Panahi’s This is not a film op reprise en wordt het festival afgesloten met het uit 2007 stammende maar weer hoogst actuele Dolls, a woman from Damascus.

Pluk de Nacht, dat gisteren van start ging op het Stenen Hoofd nabij het Westerdok, had minder last van hitte maar meer van regen. Maar dit evenement staat na tien jaar stevig op de kaart en trekt duizenden bezoekers, die niet door een spatje zijn te weerhouden. Pluk de Nacht specialiseert zich in films die niet in de Nederlandse bioscoop hebben gedraaid of slechts door een klein publiek (bijvoorbeeld op festivals) zijn gezien. Toegang is gratis, maar wie zich wil garanderen van een gemakkelijke strandstoel doet er goed aan om die via de website te reserveren.

Vanavond wordt de grappig-wrange animatiefilm It’s Such a Beautiful Day van Don Herzfeldt gecombineerd met de documentaire die Joke Olthaar maakte over de Rotterdamse, in matrozenpakje gestoken underground-zanger Harry Merry. Het festival loopt tot en met 17 augustus. In die periode kan onder andere gekeken worden naar Zilveren Beer-winnaar Vic + Flo Saw a Bear, de Kroatische documentaire Gangster of Love over een onwaarschijnlijke relatiebemiddelaar en François Pirots debuut Mobile Home. Terugkomend onderdeel zijn de kortfilmcompilaties van ‘artist in focus’ Cyriak, ‘animator of weird stuff’.

Pluk de Nacht heeft zich inmiddels ook gevestigd in andere steden. Van 22 tot en met 25 augustus is een ingedikte versie van het Amsterdamse programma te zien in Arnhem. Van 29 tot en met 31 augustus wordt Den Haag aangedaan.

In Amsterdam is er de komende weken nog meer film te genieten in de buitenlucht. World Cinema Amsterdam, dat net uit de startblokken is, organiseert van 14 tot en met 17 augustus gratis filmvertoningen op het Marie Heinekenplein en morgen en overmorgen in het Vondelpark. Het West Beach Filmfestival, dat eindexamenfilms van de Filmacademie als voorfilms vertoont, vindt plaats van 6 tot en met 28 september aan de Sloterplas.

Edo Dijksterhuis