Open solliciteren via database voor bioscooppersoneel

  • Datum 09-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nooit meer formulieren invullen op een vettige toonbank met een lekkende pen — om daarna ‘bel ons niet, wij bellen u’ te horen. Wie een baan in de bioscoop zoekt, kan sinds kort gewoon online solliciteren. Theaters op zoek naar personeel kunnen putten uit de database van Cinejobs.nl, die afgelopen oktober is gelanceerd en nu op stoom komt.

Initiatiefnemer is Annet Ros, filiaalmanager van JT Bioscopen in Groningen. Zij krijgt regelmatig studenten en andere jongeren over de vloer die op zoek zijn naar een baan. Open sollicitaties belanden vaak onderop een stapel of in een archiefkast, onvindbaar op het moment dat er echt behoefte is aan nieuw personeel. ‘Op een gegeven moment bedacht ik dat dat toch makkelijker moest kunnen’, zegt Ros. ‘Dat vond de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten ook: zij ondersteunen Cinejobs. Er zit overigens geen verdienmodel achter — alles is kosteloos. Op de website kunnen geïnteresseerden een open sollicitatie invullen en bioscopen vacatures plaatsen.’

Binnen de eerste twee maanden hebben 140 werkzoekenden een profiel ingevuld. Hoeveel daarvan al een baan gevonden hebben, weet Ros niet, maar ‘ik heb er in ieder geval zelf mensen aan over gehouden’. Om echt effectief te zijn moet het aantal sollicitanten nog verder groeien. ‘Zo’n dertig per stad’ is de minimale kritieke massa naar Ros’ inschatting. Momenteel zijn sollicitanten uit Groningen, Amsterdam en Nijmegen — niet toevallig steden met een grote studentenpopulatie — oververtegenwoordigd.

Cinejobs speelt in op de constante behoefte aan personeel in een branche die nog steeds groeit — vorig jaar werden er 52 nieuwe zalen geopend, komend jaar komen er nog eens 52 bij — en waar het personeelsverloop relatief hoog is omdat de bioscoopbaan voor velen een tijdelijke bijbaan is. Managers van bioscopen en theaters die op zoek zijn naar personeel kunnen inloggen op Cinejobs en gericht op zoek gaan. Leeftijd, gender en opleidingsniveau zijn filtermogelijkheden, waarna direct een foto met cv tevoorschijn komt.

Edo Dijksterhuis