Ook sancties van­uit film­in­dus­trie tegen Rusland

The Batman

Warner Bros., Sony Pictures en The Walt Disney Company hebben besloten hun blockbusters voorlopig niet uit te brengen in Rusland. The Batman en Morbius zijn de commercieel belangrijkste titels die nu aan Russische bioscopen voorbijgaan.

Disney was de eerste studio die afgelopen vrijdag een boycot aankondigde. De Russische première van de Pixar-animatiefilm Turning Red stond gepland voor 10 maart maar wordt nu op de lange baan geschoven. Ook andere titels gaan de ijskast in.

Warner Bros. volgde snel door de Russische release van The Batman voor onbepaalde tijd uit te stellen. De film met een productiebudget van $200 miljoen is afhankelijk van landen buiten de Verenigde Staten om uit de kosten te komen. Rusland is in dat opzicht geen onbelangrijke markt. Spider-Man: No Way Home bracht bijvoorbeeld recent $44 miljoen op in Rusland.

Sony sloot zich gisteren aan bij de boycot door alle Russische releases op te schorten. De belangrijkste titel die de studio klaar had staan is Morbius, het Marvel-avontuur met Jared Leto in de hoofdrol.

Update 3 maart: Ook Paramount en Universal hebben zich aangesloten bij de boycot. Universal noemde geen specifieke titels maar verklaarde voorlopig geen films uit te brengen in Rusland. Paramount schort de Russische release van The Lost City en Sonic the Hedgehog 2 op. Alle vijf grote Hollywood-filmstudio’s, de zogeheten majors, hebben zich daarmee uitgesproken over de oorlog in de Oekraïne.