Ook reglement Oscars wordt aangepast vanwege corona

De film moet minstens één week en drie keer per dag te zien in een bioscoop in Los Angeles. Dat criterium om te kunnen meedingen naar een Oscar is sinds gisteren geschrapt. In een speciale bestuursvergadering heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences besloten de regels van ’s werelds belangrijkste filmprijzen te veranderen. In ieder geval tijdelijk.

De Golden Globes gingen al voor in de aanpassing van het reglement onder druk van de coronamaatregelen. De verwachting is dat ook de SAG Awards, de acteerprijzen die altijd vlak voor de Oscars worden toegekend en gelden als goede graadmeter, in de komende maanden de eis van bioscoopvertoning versoepeld.

Met het opheffen van het bioscoopreleasecriterium is nog niet de weg vrij voor ‘originals’ van Netflix, Hulu, HBO of Amazon die enkel en alleen te zien via de streamingplatforms. Er moet een intentie zijn geweest om de film ook in de bioscoop te laten draaien. Zodra de bioscopen weer open gaan, geldt de zeven dagen-roulatieregel weer. In staten als Georgia en Texas zijn bioscopen deze week alweer in bedrijf, maar de gouverneur van Californië mikt op “eind juli, op z’n vroegst”.

Het Oscar-bestuur nam de gelegenheid te baat om meteen een paar andere veranderingen door te voeren. Zo worden de categorieën sound mixing en sound editing gecombineerd waardoor het totaal aantal categorieën op 23 komt. De leden van de Academy mogen voortaan ook in de voorrondes meestemmen voor Beste Niet-Engelstalige film, maar ze moeten wel een minimum aantal films bekijken om te mogen meestemmen. Om mee te dingen in de categorie Beste Oorspronkelijke Score moet een film niet minstens 60% maar 80% nieuw gecomponeerde muziek bevatten. En DVD’s voor juryleden zijn vanaf volgend jaar uit den boze – dit in het kader van de vergroening van de Oscars.

De 93ste editie van de Oscars vindt plaats op 28 februari 2021.