Ook Nederlandse Occupy-film in de maak

Occupy Amsterdam (Flickr/Joost J. Bakker)
Jem Cohen, Jonathan Demme, Ken Jacobs en wellicht Christopher Nolan — in dat rijtje schaart de Amsterdamse filmacademiestudente Laura Hermanides zich. Ook zij filmt de Occupy-beweging. "Hoe meer tijd ik doorbreng bij Occupy, hoe ongevoeliger ik ervoor word."
Vandaag staat Laura Hermanides met een trampoline op het plein voor de Filmacademie. Voor haar eindexamendocumentaire filmt ze springende generatiegenoten. Het moet een montage opleveren van zwevende twintigers die in slowmotion naar beneden gaan. "Een portretsequentie van een generatie in vrije val," noemt Hermanides het.
Haar film gaat over de dromen van twintigers tegen de achtergrond van de financiële crisis. Hermanides, zelf 23, maakt naar eigen zeggen deel uit van een generatie die een gevoel van urgentie mist. "Als twintiger heb je het gevoel dat je ergens voor moet vechten in je leven, dat je ergens voor moet staan. Maar de huidige twintigers zijn opgegroeid op het toppunt van weelde en welvaart. Ze hebben alles. Ik merk dat ze daardoor niet goed weten waar ze eigenlijk voor moeten vechten."
Dankzij de financiële crisis staat er weer iets op het spel. Hermanides filmde de afgelopen week de Occupy-beweging in Amsterdam en Tilburg, op zoek naar de twintigers onder de activisten. Hebben zij een duidelijk doel gevonden om hun strijdlust op te botvieren? "Wat ik bij hen merkte," vertelt Hermanides, "is dat ze vaak nog zoekende zijn. Ze hebben het gevoel dat ze dingen kunnen verbeteren, maar weten niet precies wat. Het zijn ook mensen die in een gespreid bedje zijn opgegroeid en een soort spanning zoeken."
Hermanides wordt er zelf een beetje moedeloos van, merkt ze. "Hoe meer tijd ik doorbreng in de Occupy-beweging, hoe ongevoeliger ik ervoor word. Het is zo’n groot systeem waar tegen gevochten wordt, waar we ook nog eens zo veel van profiteren. Dat geeft een tegenstrijdig gevoel. Het zijn ook zulke abstracte onderwerpen, dat het moeilijk is om concrete doelen te zien." Het blijft een probleem: een gevoel van urgentie vereist een duidelijk richtpunt.
Nee, dan de Spaanse jongeren die Hermanides filmde bij een Occupy-protestmars in Brussel. Bij hen zag ze wel de pure bevlogenheid. "Dat is ook niet zo gek, want de werkloosheid onder jongeren is daar vijftig procent. Zij merken echt iets van de crisis. In die zin zou het wel goed zijn als het hele systeem van de ene op de andere dag klapt en er hier geen geld meer uit de pinautomaten komt." Het liefst nog tijdens haar draaiperiode, natuurlijk. "Dat zou geniaal zijn."
Erik Schumacher