Ontwik­ke­ling nieuwe lo­ca­tie ’t Hoogt stop­gezet

Artist’s impression van De Machinerie

Al vier jaar leidt het Utrechtse filmtheater ’t Hoogt een nomadisch bestaan in het vooruitzicht van een nieuwe vaste locatie: De Machinerie. Gisteren maakte ontwikkelaar Erfgoed Werkspoor Utrecht bekend de stekker uit het project te trekken. Wat dit betekent voor de toekomst van ’t Hoogt is onduidelijk.

Twee coronajaren en daar overheen nog eens extreem gestegen materiaal- en energiekosten. Dat waren de belangrijkste redenen om een punt te zetten achter de bouw van wat een nieuw centrum voor film- en beeldcultuur moest worden. In De Machinerie zou niet alleen ’t Hoogt onderdak vinden. Ook Fotodok en het Nederlands Film Festival zouden verhuizen naar het postindustriële complex in het Utrechtse Werkspoorgebied.

“Voor Utrecht had dit een beeldbepalende voorziening kunnen zijn. Het is gezien de gestegen kosten onhaalbaar gebleken. Het is daarom een besluit dat met veel pijn in het hart is gemaakt door alle betrokkenen. We kijken hoe we de stevige basis die is gelegd in deze samenwerking kunnen behouden voor de stad”, zegt wethouder Eva Oosters van Cultuur. De Utrechtse gemeenteraad stemde in december 2019 in met een investering van €3,55 miljoen. Vorig jaar werd al aangekondigd dat de gestegen bouwkosten het project duurder zouden maken en werd het ontwerp aangepast. Maar daarna gingen de prijzen alleen nog maar verder omhoog. Gezien het trage herstel van de cultuursector werd ook getwijfeld aan het verdienvermogen van de horeca en de inkomsten uit verhuur.

Op de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor de toekomst van ’t Hoogt, heeft woordvoerder Ties Lindner “op dit moment geen antwoord. We moeten er echt over nadenken en in overleg gaan met de gemeente. Op de korte termijn verandert er weinig. ’t Hoogt is al sinds het verlaten van de oude locatie in 2018 ‘on tour’ en dat zal zo blijven. Alleen waren we tot nu toe onderweg naar De Machinerie en dat doel is nu verdwenen.”

In een artikel van de Nieuwe Utrechtse Krant komen vooral de tegenstanders van De Machinerie aan bod. Zo noemt CDA-raadslid Sander van Waveren het project “een kwestie van wensdenken” en “gedoemd te mislukken’. Zijn collega Marijn de Pagter van de VVD wil dit moment aangrijpen om de subsidie aan ’t Hoogt helemaal stop te zetten. “Als ik het goed heb, gaat daar tot 2025 jaarlijks zo’n 4,5 ton subsidie naar toe. Daar is nu geen enkele reden meer voor te bedenken.”

D66 en PvdA behoren tot de voorstanders van De Machinerie en betreuren dat er nu een einde komt aan de ontwikkeling. Op 8 december gaat de Utrechtse gemeenteraad in debat over de consequenties van dit besluit. Dan wordt ook gekeken naar de financiële situatie van ’t Hoogt en een eventuele andere locatie voor het filmhuis.