Ontmanteling filmkluis Cineco eind 2014 afgerond

  • Datum 30-04-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De curator had gehoopt de klus wat sneller te kunnen klaren, maar uiteindelijk gaat de ontmanteling van de Cineco-filmkluis zo’n twee jaar duren, tot december 2014. Het merendeel van de 30.000 filmblikken is dan opgehaald door de eigenaren of rechthebbenden. Uit de resterende titels selecteren EYE en het Instituut Beeld en Geluid de filmhistorisch interessante exemplaren. Wat overblijft wordt vernietigd.

Het faillissement van Cineco dateert van oktober 2012. Twee maanden later maakte het filmlaboratorium een doorstart: Haghefilm Digitaal BV heet het bedrijf tegenwoordig. Voor de filmkluis, een geklimatiseerde ruimte voor filmnegatieven en –positieven, werd echter geen koper gevonden en dus moest die ontmanteld worden. Vorig jaar zomer ontstond er enig rumoer toen Fort Advocaten, dat optreedt als curator, per brief rechthebbenden opriep hun bezit op te halen op 24 september. Na die datum zou het restant worden opgeruimd.

Al snel werd de ophaalregeling versoepeld en inmiddels is het grootste deel van de kluisinhoud opgehaald. Er liggen nog een paar duizend filmblikken, behorend aan eigenaren die niet te traceren waren of zelf failliet zijn gegaan. De komende acht maanden gaan EYE en het Instituut voor Beeld en Geluid kijken of er nog iets van hun gading tussen zit. EYE heeft met de curator afgesproken buitenlandse filmarchieven te benaderen om het niet-Nederlandse materiaal dat nog niet geclaimd is onder te brengen.

Wat er na deze procedure nog overblijft, wordt door Fort Advocaten geregistreerd en vervolgens vernietigd. De curator schrijft in een persbericht dat dit de meest zorgvuldige oplossing is. Op deze manier wordt uitgesloten dat derden aan de haal gaan met het materiaal.

Edo Dijksterhuis