Onrust bij opening EYE

  • Datum 05-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gisteren was een feestelijke dag voor filmliefhebbers: koningin Beatrix opende het imposante nieuwe gebouw van EYE in Amsterdam-Noord. Achter de schermen blijkt het ondertussen te rommelen. De ontwerpers van het gebouw zijn ontevreden, terwijl eigenaar ING RED de gemeente zou hebben voorgelogen.

Tussen de hooggeërde gasten bij de officiële opening van het nieuwe EYE ontbraken gisteravond twee opvallende namen. Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl, de Oostenrijkse architecten die het gebouw ontwierpen, bleven uit protest weg. Ze zijn boos dat hun ontwerp van het interieur op een aantal punten is aangepast. Volgens NRC Handelsblad is het ze vermoedelijk te doen om de plaatsing van een provisorische tussenwand en een toegangssluis in de expositieruimte, die oorspronkelijk geheel open zou zijn. In een officieel statement laten EYE en Delugan Meissl Associated Architects weten dat ze na de opening nog met elkaar in gesprek gaan. ‘En daar verheugen beide partijen zich op.’

Quote onthult een tweede conflict. Het nieuwe onderkomen van EYE is mede ontwikkeld door ING Real Estate Development (RED), dat vanaf het begin van zins was om het gebouw na oplevering te verkopen. De gemeente Amsterdam heeft toegezegd het gebouw tegen redelijke voorwaarden over te nemen in het geval dat er geen koper wordt gevonden. Vastgoedbelegger Michael van de Kuijt claimt dat ING RED onder valse voorwendselen gebruik probeert te maken van die constructie, waardoor de gemeente onnodig met een miljoenenstrop zou worden opgezadeld.

Multimiljonair Van de Kuijt spaart bijzondere gebouwen en bracht een bod van twintig miljoen euro uit op het nieuwe EYE-onderkomen. De onderhandelingen met ING RED verliepen dermate stroef dat hij achterdochtig werd. Na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur kreeg hij naar eigen zeggen een brief onder ogen van ING RED aan wethouder Maarten van Poelgeest. Daarin zou ING RED melden dat de geïnteresseerde kopers zijn afgehaakt vanwege de onzekerheid over de subsidies aan EYE. Van de Kuijt ontkent dat hij zich zorgen maakt over subsidies en zegt niet te begrijpen waarom ING RED het op deze manier speelt. Hij wil een voorlopig getuigenverhoor bij de Rechtbank in Amsterdam houden om opheldering te krijgen. ING RED wil niet inhoudelijk reageren.

Erik Schumacher