Online release J’accuse in combinatie met interview Durlacher

J’accuse

Het geplande Balie-debat en de aansluitende vertoning J’accuse, de nieuwe film van Roman Polanski, gaat vanwege de coronacrisis niet door. In plaats daarvan wordt de film uitgebracht via Picl. Op De Balie TV interviewt programmamaker Parwin Mirrahimy schrijver Jessica Durlacher over de film en de regisseur, die al jaren wordt beschuldigd van verkrachting en zich met deze film lijkt te willen vrijpleiten.

Oorspronkelijk stond een debat gepland met drie sprekers. Dat format past minder goed bij tv en daarom is overgegaan op een interview met één persoon. Er is gekozen voor Jessica Durlacher omdat zij een tijdlang in Hollywood heeft gewoond en de filmwereld kent, joods is en zich meermalig heeft uitgesproken in het #MeToo-debat. Naast een verdiepend interview met haar presenteert De Balie ook een column van Eddy Terstall.

De controverse rond Polanski duurt al ruim vier decennia. In 1977 werd hij in de Verenigde Staten veroordeeld wegens verkrachting van een 13-jarig meisje. Hij ontvluchtte het land en kan sindsdien Amerika niet meer in. Vanaf 2010 zijn meer vrouwen naar voren getreden die beweren als tiener te zijn misbruikt door Polanski, in de periode 1972 tot 1983 in Frankrijk en Zwitserland. De regisseur ging ondertussen gewoon door met het maken van films. Voor J’accuse baseerde hij zich op de roman An Officer and a Spy van Robert Harris, dat gaat over de Dreyfus-affaire (1895-1899). De joodse legerkapitein Alfred Dreyfus werd beschuldigd van spionage en veroordeeld in een sfeer van hevig antisemitisme. Ook Polanski is joods en critici zien in zijn onderwerpkeuze een poging zichzelf als onschuldig slachtoffer te presenteren.


De Balie zendt het gesprek met Durlacher uit op dinsdag 14 april vanaf 19:00 uur en op donderdag 16 april om 17:00 uur. Op laatstgenoemde dag gaat J’accuse in première op Picl. Lees ook onze recensie van de film.