One Night Stand VIII: Rob Lücker

  • Datum 04-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

‘Ik houd van franje en theater’

In de achtste One Night Stand-reeks zet regisseur Rob Lücker in zijn oorlogskomedie Verzet René van het Hof in als "neurotische porseleinverzamelaar" en Porgy Franssen als "flamboyante nazi". Lücker: "Cinema kan zoveel zijn; het is jammer als het alleen film is."

De verwende jodin Sanne Vogel zeurt aan de eettafel van eigenheimer René van ’t Hof: "Ik mag dat niet, dat is niet koosjer." Regisseur Rob Lücker bijt in de achtste One Night Stand-reeks het spits af met zijn satirische komedie Verzet, over het verdekte trauma van de Tweede Wereldoorlog — een irritante onderduiker. Lücker: "Bij het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) noemden ze dit het meest realistische script dat ze ooit hadden gelezen. Het was niet vanzelfsprekend dat het boterde met degene die bij jou in huis kwam. Mensen gingen met elkaar op de vuist en burgers gaven hun onderduikers aan."

Nooit eerder werd er een Nederlandse film gemaakt die het verzet te kijk zette, "terwijl het ultra-agressieve Derde Rijk zich goed leent voor satire. Het is een beetje zoals Astrix en Obelix in Rome. De heroïsche kant van Nederland wordt meestal benadrukt, maar de meeste mensen hadden oogkleppen op en zaten hun tijd uit. Ook René van ’t Hof steekt zijn kop in het zand. Hij verzamelt porselein en heeft daarmee letterlijk een muur om zich heen gebouwd. Bovendien vond ik het mooi dat het rinkelt als er een vliegtuig langsvliegt."

In slowmotion slaat Porgy Fransen als nazi een bontmantel om zijn schouders en Vogel lakt de hele film haar nagels. Lücker heeft een zwak voor karikaturen: "Ik zoek het cartooneske op, zodat het een soort stripverhaal wordt. Het moet niet kolderiek zijn, maar juist bijten. Beeld en muziek werken samen, want de cadans tussen die twee bepaalt hoe cartoonesk iets kan worden. Kijk maar naar het legendarische begin van Once upon a time in the west met die twee wachtende cowboys en die vlieg." De zoemende vlieg wordt gevangen in de loop van een revolver.

Verzet vertelt met lange takes, trage zooms en onverwachtse camerastandpunten. Lücker: "Ik houd van een theatrale, barokke filmtaal. Misschien wel omdat ik een katholieke achtergrond heb: katholieke kerken schuwen de franje niet. En in het zuiden pakken we met carnaval ook theatraal uit. Barok leent zich beter voor suspense, dus op den duur wil ik thrillers maken. In komedies is de tekst vaak erg belangrijk en staat de camera ten dienste van de lach en het spel. Ik wil zoveel mogelijk met beeld vertellen."

Lückers voorliefde voor het experimentele komt misschien ook omdat hij van de HKU afkomt; een kunstacademie in plaats van de filmacademie. "Op de HKU word je gestimuleerd om te experimenteren. Absoluut niets ten nadele van de Filmacademie, maar ik krijg de indruk dat dat meer een ambachtsschool is. Iedereen die eraf komt heeft een zeker niveau, maar ik zie meestal geen makers met een uitgesproken, eigen handtekening. Op de HKU word je uitgedaagd om out of the box te denken. De ene keer gaat dat finaal mis, maar soms zitten er uitschieters bij. Ik wil niet meegaan in een hype waarin bij wijze van spreken alleen klein en handheld wordt gedraaid. Het visuele moet geherwaardeerd worden. Ik blijf trouw aan wat ik denk dat cinema zou moeten zijn."

Laura van Zuylen

Verzet wordt op vrijdag 6 december om 21:00 uitgezonden op Nederland 2.