One Minutes-video’s gecombineerd tot remake Berger-docu

  • Datum 23-04-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Joe McKay: Way of Something (minute 15)

Het archief van The One Minutes, precies één minuut durende video’s, telt inmiddels al tienduizenden titels. Kunstenaar Lorna Mills heeft dertig nieuwe kunstenaars geselecteerd om een video te maken. Tezamen vormen ze een hedendaagse remake van de BBC-documentaire Ways of Seeing (1972) van schilder, schrijver en filmmaker John Berger. Vertoning vindt plaats op donderdag 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam.

De oorspronkelijke documentaire, die handelt over de esthetische waarden van de westerse cultuur en die gebaseerd is op Walter Benjamins ook voor de filmwetenschap belangrijke standaardwerk Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit, bestaat uit vier delen. Mills beperkt zich nu tot de eerste aflevering — deel 2 is al in productie, 3 en 4 zitten in de planningsfase. In het origineel ontleedt Berger per voice-over de traditionele perceptie van kunst. In Mills versie, die de titel Ways of Something heeft gekregen, komen 3D renderings, GIFs, film remix, webcam performances en websites voorbij. De kunstenaar beschrijft het zelf als ‘kunst over kunst over televisie over internet’.

The One Minutes is in 1998 opgezet door het Sandberg Instituut. Er is een jaarlijkse wedstrijd met prijzen in verschillende categorieën en iedere maand wordt er een videokunstmagazine gemaakt. Ter ere van het vijftienjarige bestaan heeft het Instituut voor Beeld en Geluid besloten alle filmpjes te archiveren als documentatie van een veranderend medialandschap. Ways of Something neemt het concept weer een stap verder door perceptie en begrip van bewegend beeld in een digitale wereld tegen het licht te houden. De oude documentaire met z’n lineaire verhaal wordt omgevormd tot een serie over elkaar buitelende gezichtspunten.

Wie niet aanwezig kan zijn in de Oude Kerk kan de film ook zien via een livestream. Abonneehouders hebben toegang via de site, maar aangezien ruim twintig musea wereldwijd ook The One Minutes ondersteunen, is de film ook te zien in bijvoorbeeld het Bonnefanten Museum in Maastricht. Daarna gaat Ways of Something op een internationale tournee langs Reykjavik, New York en Sjanghai. Mills’ film is de eerste in een reeks. Het Duits-Deense duo J&K volgt later dit jaar met They have come to escort me on the dangerous pathway of the intermediate state. Daarna volgt de Nederlandse fotograaf en schrijver Hans Aarsman met How To.

Edo Dijksterhuis

Ways of Something: 24 april, 20-21 uur in Oude Kerk, Amsterdam