Onder­zoek toont poten­tie en ob­sta­kels van vir­tual cinema

Tijdens de coronapandemie kreeg virtual cinema de wind in de zeilen. Filmtheaters en distributeurs zagen de voordelen van een online platform om films aan te bieden die gelijktijdig in de zaal draaien. Ook na de laatste lockdown heeft virtual cinema potentie, toont recent onderzoek aan. Maar er zijn nog flink wat hordes te nemen.

Het onderzoek is geïnitieerd door Picl, sinds 2017 de Nederlandse pionier op het gebied van virtual cinema, en Medialoc, de specialist in digitale technologie die tijdens corona de hybride of online only versies mogelijk maakte van onder andere IFFR, IDFA en Cinekid. Die twee bedrijven richtten in 2022 Reach’m op. Met financiële steun van het Creative Europe MEDIA Programme wil deze organisatie virtual cinema continentbreed verder ontwikkelen als extra distributiekanaal voor de Europese arthousefilm.

Van de 129 respondenten – 77 bioscopen en 52 distributeurs uit 25 Europese landen – biedt iets minder dan de helft al virtual cinema aan. Op een schaal van 1 tot 5 werd de vraag ‘zal het publiek voor virtual cinema groeien?’ door bioscopen beantwoord met een 3,67 en door distributeurs met een 3,71. Hoog scoort ook de overtuiging dat de grote streamingplatforms vroeg of laat virtual cinema gaan overnemen. En dat wordt door de meerderheid gezien als een bedreiging voor de onafhankelijke Europese filmindustrie.

De redenen om positief te staan tegenover virutal cinema zijn verschillend onder bioscopen en distributeurs. Bioscopen zien het online aanbieden van films als mogelijkheid om de banden met het publiek aan te halen en een manier om het programma te verbreden. Distributeurs zien vooral een potentieel nieuw publiek en de mogelijkheid om via data generation gerichter marketing te bedrijven.

Ook onder de respondenten die afzien van virtual cinema zijn er verschillen tussen vertoners en distributeurs. Bioscopen vinden dat zij zich moeten focussen op hun core business, live filmvertoning, en dat er onvoldoende vraag is om het model financieel haalbaar te laten zijn. Distributeurs zien release windows, die gelijktijdige vertoning in de zaal en online veelal in de weg staan, als het grootste probleem.