Onder ons naar Toronto

  • Datum 23-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Onder ons van Marco van Geffen is geselecteerd voor het internationale filmfestival van Toronto. De regisseur hoopt daar goede zaken te kunnen doen met buitenlandse distributeurs. "De echte sales verwachten we nu in Toronto."

Het goede nieuws blijft maar komen voor Marco van Geffen. Eerst werd hij met zijn film Onder ons geselecteerd voor het filmfestival van Locarno, vervolgens won hij daar de Art Cinema Award en kreeg hij een eervolle vermelding van de oecomenische jury. Nu is bekend geworden dat Onder ons geselecteerd is voor het filmfestival van Toronto, dat tussen 8 en 18 september plaatsvindt. De film draait in het programma Discovery.

Van Geffen heeft met het oog op internationale distributie van zijn film hoge verwachtingen van de reis naar Canada. "Het was mooi om in Locarno te zijn, maar daar waren voornamelijk Zwitserse distributeurs. Mijn sales agent heeft daar meer naar de internationale verkoop toegebouwd. De echte sales verwachten we nu in Toronto. Als je film op Locarno draait, geeft dat extra aantrekkingskracht. Met Toronto erbij is het een dubbelslag. Dat moet de springplank worden voor internationale verkoop."

Onder ons is het eerste deel van een geplande Vinextrilogie over wat Van Geffen het drama van het gelukkige gezin noemt. De film gaat over de Poolse Ewa die als au pair in een Nederlandse provinciestad terechtkomt. Wanneer de stad wordt opgeschrikt door een reeks verkrachtingen, denkt zij te weten wie de dader is. Van Geffen gelooft dat Onder ons veel filmbezoekers moet kunnen aanspreken, ook in het buitenland. "De film is arthouse, maar er wordt ook een enorme spanning in opgebouwd. Ik kan me daarom voorstellen dat hij het wel eens goed zou kunnen gaan doen."

Onder ons brengt het aantal Nederlandse (co)producties in Toronto op drie. Eerder werd bekend dat de Nederlands-Iraakse regisseur Mohamed Al-Daradji aanwezig zal zijn met zijn documentaire In My Mother’s Arms. Ook de Nederlands-Vlaamse coproductie Lena van regisseur Christophe van Rompaey (Aanrijding in Moscou) en scenariste Mieke de Jong (Knetter) is geselecteerd.

Erik Schumacher