Omzet streaming drie keer groter dan van bios­copen door corona

Streamingdiensten waren al bezig bioscopen in te halen maar corona heeft die ontwikkeling een extra zet gegeven. In 2021 verdienden de streamers drie keer zoveel dan de bioscopen. Dat blijkt uit het net gepubliceerde rapport Theatrical and Home Entertainment Market Environment (THEME) van brancheorganisatie Motion Picture Association.

Uit de cijfers van het rapport blijkt dat de digitale aanbieders in 2021 goed waren voor 72% van de gecombineerde bioscoop- en thuismarkt. Het aantal abonnees steeg wereldwijd tot 1,3 miljard, ruim 14% meer dan in 2020. In de Verenigde Staten lag die stijging overigens een stuk lager, namelijk op 11%, dan in de rest van de wereld (24%). Dat heeft waarschijnlijk te maken met de al hoge abonnementsdichtheid onder Amerikanen.

Misschien herstelt het evenwicht tussen streaming en bioscoop zich de komende jaren. Bioscopen en filmtheaters maakten na de duizelingwekkende dip van 2020 namelijk weer veel goed in 2021. De opbrengst wereldwijd ging met 81% omhoog tot $21,3 miljard. Maar dat is nog steeds slechts de helft van de omzet voor de pandemie.