Of Men and War wint hoofdprijs IDFA

  • Datum 29-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Of Men and War

Of Men and War van Laurent Bécue-Renard is de winnaar van de VPRO IDFA Award for best Feature-Length Documentary. Het publiek was het meest geporteerd van Naziha’s Spring; regisseur Gülsah Dogan gaat naar huis met de BankGiro Loterij IDFA Audience Award. Naar verwachting zal de 2014-editie van IDFA ruim 15.000 bezoekers meer hebben getrokken dan vorig jaar.

Voor haar film volgde Bécue-Renards jarenlang een groep Amerikaanse Irak-veteranen met posttraumatische stressstoornis. De jury oordeelde dat ‘een indrukwekkender anti-oorlogsfilm nauwelijks is voor te stellen’. Of Men and War versloeg Democrats van Camilla Nielsson, Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe en Something Better to Come van Hanna Polak. Laatstgenoemde film, over een tienermeisje en haar lotgenoten die leven op de grootste vuilstortplaats van Europa, kreeg de Special Jury Award.

De NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary is gegaan naar Julia Mironova. Haar Kamchatka — The Cure for Hatred is een portret van de voormalige televisieverslaggever Vijatsjeslav, die in 2001 de Tsjetsjeense oorlog versloeg en nu een teruggetrokken leven leidt op een eiland.

De IDFA Award for First Appearance is uitgereikt aan Gábor Hörcher voor Drifter, een portret van een opstandig Hongaars racetalent dat maatschappelijk niet wil sporen. De jury reikte ook de Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance uit, een aanmoedigingsprijs ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden Canadese filmmaker Peter Wintonick. De winnaar is Mother of the Unborn van Nadine Salib.

The New Rijksmuseum — The Film van Oeke Hoogendijk kwam uit de bus als beste Nederlandse documentaire. De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling ging naar Serial van Sarah Koenig en Julie Snyder. Beste studentenfilm is No Lullaby van Helen Simon. En Alan Hicks kreeg de IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award voor Keep on Keepin’ on.

De jongerenjury reikte de IDFA DOC U Award uit en koos voor My beautiful Broken Brain van Sophie Robinson en Lotje Sodderland. De speciale kinderjury riep Giovanni and the Water Ballet van Astrid Bussink uit tot beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar. Bussink ontvangt €15.000 voor het maken van een nieuwe jeugddocumentaire.

De bezoekcijfers van de afgelopen dagen extrapolerend naar de totale festivalduur verwacht de organisatie van IDFA dat het festival dit jaar meer bezoekers heeft getrokken dan de 234.503 van 2013. Met zo’n 250.000 verkochte kaartjes zal de recette stijgen van €1.277.283 naar €1.335.000.

Edo Dijksterhuis