Ode aan Sylvia Kristel op NFF

  • Datum 29-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een cadeautje voor nostalgici met een voorliefde voor omvloerste jaren zeventig erotiek: het Nederlands Filmfestival heeft een Sylvia Kristel-programma opgetuigd. Uiteraard ontbreekt Emmanuelle niet aan deze zeven titels tellende ode aan de vorig jaar overleden actrice. De Kristel-hommage is onderdeel van het hoofdprogramma van deze editie, die de titel Naakt meekreeg.

Behalve Kristels doorbraakfilm uit 1974, worden ook de vampierfilm Dracula’s Widow (1988), de zwarte komedie René la Canne (1977) en de Vestdijkverfilming Pastorale 1943 (1978) vertoond. In Vergeef me (2001) van Cyrus Frisch en het vroege Frank en Eva (1973) zijn de rollen van Kristel klein. Het programma wordt afgerond met een documentair portret. De Emmanuelle-vervolgfilms ontbreken, net als Alice ou la dernière fugue (1977), dat als haar grootste artistieke succes wordt gezien, en Kristels grootste commerciële klapper, Private Lessons (1981).

De titel van het hoofdprogramma is een knipoog naar een van de hardnekkigste clichés over de Nederlandse film. Gekozen is voor een brede aanpak. Dus krijgen we Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra (1975) van Pim de la Parra voorgeschoteld naast een kijkje in de keuken bij propdesigner Rob Hillenbrink en een compilatieprogramma vol kunstzinnig naakt in Davy’s Erotheek, de laatste seksbioscoop van Utrecht (actief sinds 1970).

Het Nederlands Filmfestival presenteert dit jaar 319 films, waarvan 79 premières. In totaal 88 titels dingen mee naar een of meerdere Gouden Kalveren. Van die beeldjes zijn er 21 te verdelen — 19 door een jury, eentje door het festivalbestuur (de Cultuurprijs waarvan gisteren bekend werd dat die naar Monique van Schendelen gaat) en eentje door het publiek (de UPC Publieksprijs, die vanaf dit jaar door het leven gaat onder de ietwat curieus klinkende naam ‘Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs’).

Het grote prijzengala vindt plaats op de laatste avond van het festival, op 4 oktober in de Stadsschouwburg van Utrecht. Dit evenement is integraal te bekijken op de festivalwebsite en op Cultura24. De VPRO haakt vanaf 20:55 uur live in.

Helemaal aan het begin van het festival, op 25 september, wordt de Filmprijs van de Stad Utrecht uitgereikt. Deze onderscheiding, waar een bedrag van vijfduizend euro plus een beeldje aan verbonden zijn, is bedoeld voor de beste debuutfilm van het festival. De genomineerden zijn: Dagboeken van een olifant van Janina Pigaht, Ik stond erbij van Niels van Koevorden en Opera in de rimboe van René van ’t Erve.

Edo Dijksterhuis