Ode aan Pulp Fiction, 20 jaar na de Oscar

  • Datum 18-06-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pulp Fiction

Twintig jaar geleden legden een Oscar, een Golden Globe en twee Bafta’s de basis voor de cultstatus van Pulp Fiction. Ter ere daarvan organiseren Cinema Brewers en Paradiso op 22 juni een avond rondom Quentin Tarantino’s derde speelfilm. De locatie is passend, aangezien Tarantino een groot deel van het script schreef in Amsterdam.

Coffeeshop Betty Boop aan de Nieuwezijds Kolk is de plek waar de regisseur het leeuwendeel van zijn inmiddels klassieke dialogen schreef. Verder deed hij inspiratie op bij de lokale friettenten, de wallen, platenzaak Concerto en het Filmmuseum, dat toen nog gevestigd was in het Vondelpark. Hij kreeg het daar aan de stok met een museummedewerker, die hem toegang tot de zaal ontzegde omdat de film al begonnen was. Speciaal voor de hommage-avond heeft EYE, opvolger van het Filmmuseum, een filmpje laten maken waarin excuses worden aangeboden voor het incident.

Uiteraard wordt die avond, die begint om 20:30 uur, ook de film zelf gedraaid. En komen ze dus weer allemaal voorbij: Samuel L. Jacksons voordracht van Ezekiel 25:17, John Travolta’s uiteenzetting over friet met mayonaise en quarter pounders, die geweldige soundtrack met nummers van onder andere Dusty Springfield, Kool & The Gang en Chuck Berry, de in leer gevatte Gimp, ‘Zed is dead’, een enorme naald en de hyperefficiënte Mr. Wolf.

Aan de Pulp Fiction-avond gaat een tour door Amsterdam vooraf, die langs de plekken voert die op de een of andere manier verband houden met de film. Speciaal voor de vrouwelijke bezoekers is er een ‘Mia Wallace-lookalike competition’. Mannen worden aangemoedigd te komen als Vincent Vega of Jules Winnfield — dat wordt dus een lastige keuze tussen stemmig zwart pak met wit overhemd of ‘dork-outfit’.

Voor de gelegenheid hebben Cinema Brewers, twee filmliefhebbers met een hobby die eerder op films geïnspireerde speciaalbieren hebben gebrouwen met namen als Lebowski en Breathless, een nieuw bier ontwikkeld. Hij heet $5 Shake en is vernoemd naar een in de film aangehaalde milkshake die zo superieur is dat hij vijf dollar mag kosten. Het is een American Wheat Ale en bevat Amerikaanse hoppen, vanille, rode appels (een verwijzing naar het fictieve sigarettenmerk Red Apples dat ook in Pulp Fiction figureert) en blauwe bessen.

Edo Dijksterhuis