Noordelijk Film Festival is terug na jaartje overslaan

  • Datum 04-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tabu, slotfilm van het Noordelijk Film Festival

Verhuizing van Filmhuis Leeuwarden naar een andere locatie en de voorbereidingen van het heropeningsfestival waren de redenen om het Noordelijk Film Festival in 2012 niet te laten doorgaan. Nu is het festival terug. De 34ste editie wordt woensdag geopend met La Grande Bellezza. De slotfilm op zondag is Tabu uit 1931.

Het Fellini-eske La Grande Bellezza ligt in het verlengde van het Europa Panorama-programma, dat gaat over de verbeelding van Europa en geldt als één van de drie pijlers onder het festival. De andere twee zwaartepunten zijn Noordse Focus — dat in vroegere edities Noorderlingen heette en toen behalve Scandinavische films ook titels uit de Benelux bevatte — en Nederlands Vlaams Fries, dat in maart de hoofdmoot vormde van het festival ter ere van de heropening van Filmhuis Leeuwarden. ‘We hebben het aanbod wat strakker omkaderd’, constateert programmeur Fredau Buwalda. ‘Het aantal films is wel ongeveer hetzelfde gebleven, alles bij elkaar zo’n 170.’

‘Een mix van kleinere arthousefilms en grotere publieksfilms’, noemt Buwalda het programma dat zij samen met Rik Vermeulen samenstelde. Het was Vermeulen, voor wie dit het laatste jaar is als programmeur, die de slotfilm Tabu aandroeg, een romantisch verhaal dat zich afspeelt op het exotische eiland Bora-Bora en in Leeuwarden live zal worden begeleid door surf rockband The Anacondas. Buwalda: ‘Met deze klassieker sluiten we aan bij het 25-jarige jubileum van het Fries Film Archief. Uit het meer dan zesduizend films en video’s tellende archief zijn pareltjes geselecteerd, bijvoorbeeld beeld van de Elfstedentocht dat pas vorig jaar is gevonden. Ook zijn er dichters uitgenodigd om gedichten te schrijven bij door hen geselecteerde fragmenten.’

Het kleine bijprogramma Museum Films is geïnspireerd door het nieuwe theater aan het Wilhelminaplein, dat Slieker Film is gedoopt, naar kermisklant George Christiaan Slieker die op deze locatie in 1896 de eerste filmvertoningen in Leeuwarden verzorgde. Het filmhuis deelt het pand namelijk met het Fries Museum. Eén van de Museum Films, het tussen horror en folklore stuiterende Kreatürliche Unschuld van John Bock, speelt zich zelfs af in de Hindelooper stijlkamer van het museum.

De vorige editie van het Noordelijk Film Festival trok 23 duizend bezoekers en dat aantal wordt ook nu weer verwacht. Direct na het festival moeten directeur Jacqueline Schrijver en Buwalda zich meteen oriënteren op de volgende koerswijziging. Want vanaf volgend jaar wordt in Leeuwarden, in de aanloop naar 2018 als de stad Culturele Hoofdstad van Europa is, ook nog twee nieuwe filmfestivals gehouden: het op documentaires gerichte Sailing on the Grass en het platform voor regiofilms, Green Carpet.

Edo Dijksterhuis