Noordelijk Film Festival in zee met Eye on Films

  • Datum 11-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Oliver Sherman (2010), een van de EoF-titels op het Noordelijk Film Festival

Als eerste Nederlandse filmfestival heeft het Noordelijk Film Festival uit Leeuwarden zich aangesloten bij Eye on Films. Dat internationale netwerk van filmprofessionals zet zich in om de circulatie van debuutfilms te bevorderen.

Eye on Films is een nieuw initiatief om speelfilms van debuterende regisseurs buiten het eigen land onder de aandacht te brengen. Onder andere de internationale filmfestivals van Edinburgh, Stockholm, Haifa, Miami en Sarajevo zijn bij het netwerk aangesloten, evenals distributeurs van over de hele wereld. De partners spreken zich via internet uit over debuutfilms die bij de organisatie worden aangedragen, waarna de programmeurs van Eye on Films ieder jaar een catalogus samenstellen van tussen de tien en de vijftien titels. De aangesloten festivals verplichten zich om zes films uit de catalogus in hun programmering op te nemen.

Het Noordelijk Film Festival ziet aansluiting bij Eye on Films als een mogelijkheid om verrassende debuutfilms te programmeren die anders niet snel in Nederland terecht waren gekomen. Bovendien wordt het festival nu onderdeel van een organisatie die door het hele jaar op festivals over de hele wereld zichtbaar aanwezig is. Dat brengt de concurrentiepositie en professionalisering van het Noordelijk Film Festival op een hoger plan, verwacht programmeur Rik Vermeulen. Maar is de verplichting om ieder jaar zes films uit de catalogus te programmeren geen aantasting van de onafhankelijkheid van het festival? "Wij zien daar helemaal geen probleem in," zegt Vermeulen. "Het zijn gewoon interessante films, die wij goed kunnen inpassen in onze bestaande programmering. We draaien sowieso al veel debuutfilms. Natuurlijk zal er een keer een jaar tussenzitten dat de catalogus wat minder is, maar dat kan altijd."

Editie 33 van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van 9 tot en met 13 november. Omdat het festival dit jaar voor het eerst meedraait met Eye on Films, zijn er slechts drie films uit de catalogus te zien. Het gaat om de Frans-Poolse productie The Mole (2011), het Canadese Oliver Sherman (2010) en Policeman (2011) uit Israël.

Erik Schumacher